Functional foods with controlled fermentation
Project goals
The aim of the project is to develop a completely new type of functional fermented beverages and smoothies with health and wellness benefits. Drinks and smoothies will be based on fruit or vegetable juices and smoothies, which will be freshly fermented by the consumer. Consumer will decide in a simple step when to start fermentation. This will guarantee not only the freshness of the fermented beverage, but especially the functionality, mainly due to the fact that it will contain live probiotic cultures and functional metabolites of fermentation.
Keywords
functional fermented foodsfruitvegetablejuicessmoothiesfreshly fermentedlive probioticsfermentation
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
—
Call for proposals
STA02023FW090
Main participants
Fermatigo, s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
FW09020169 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Funkční potraviny s řízenou fermentací
Annotation in Czech
Cílem projektu je vyvinutí zcela nového druhu funkčních fermentovaných nápojů a smoothies se zdravotním a wellness benefitem. Nápoje a smoothies budou postaveny na bázi ovocných nebo zeleninových šťáv a koktejlů (smoothies), které budou čerstvě fermentovány až u konečného spotřebitele, a to díky startu fermentace u koncového konzumenta, který si bude jednoduchým úkonem rozhodovat, kdy spustí fermentaci. Tím bude zaručena nejen čerstvost fermentovaného nápoje, ale zejména funkčnost zejména díky tomu, že bude obsahovat živé probiotické kultury a funkční metabolity fermentace.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
OECD FORD - main branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - secondary branch
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
OECD FORD - another secondary branch
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
EI - Biotechnology and bionics
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
GM - Food industry
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2023
Realization period - end
Dec 31, 2025
Project status
K - Ending multi-year project
Latest support payment
Feb 28, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP25-TA0-FW-R
Data delivery date
Feb 20, 2025
Finance
Total approved costs
10,890 thou. CZK
Public financial support
7,847 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
3,060 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
10 890 CZK thou.
Public support
7 847 CZK thou.
72%
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
OECD FORD
Food and beverages
Solution period
01. 07. 2023 - 31. 12. 2025