All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Functional foods with controlled fermentation

Project goals

The aim of the project is to develop a completely new type of functional fermented beverages and smoothies with health and wellness benefits. Drinks and smoothies will be based on fruit or vegetable juices and smoothies, which will be freshly fermented by the consumer. Consumer will decide in a simple step when to start fermentation. This will guarantee not only the freshness of the fermented beverage, but especially the functionality, mainly due to the fact that it will contain live probiotic cultures and functional metabolites of fermentation.

Keywords

functional fermented foodsfruitvegetablejuicessmoothiesfreshly fermentedlive probioticsfermentation

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    STA02023FW090

  • Main participants

    Fermatigo, s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    FW09020169 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Funkční potraviny s řízenou fermentací

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je vyvinutí zcela nového druhu funkčních fermentovaných nápojů a smoothies se zdravotním a wellness benefitem. Nápoje a smoothies budou postaveny na bázi ovocných nebo zeleninových šťáv a koktejlů (smoothies), které budou čerstvě fermentovány až u konečného spotřebitele, a to díky startu fermentace u koncového konzumenta, který si bude jednoduchým úkonem rozhodovat, kdy spustí fermentaci. Tím bude zaručena nejen čerstvost fermentovaného nápoje, ale zejména funkčnost zejména díky tomu, že bude obsahovat živé probiotické kultury a funkční metabolity fermentace.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

  • OECD FORD - another secondary branch

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

  • EI - Biotechnology and bionics
    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
    GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jul 1, 2023

  • Realization period - end

    Dec 31, 2025

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-TA0-FW-R

  • Data delivery date

    Feb 20, 2025

Finance

  • Total approved costs

    10,890 thou. CZK

  • Public financial support

    7,847 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    3,060 thou. CZK