Development of healthy products based on fresh cheeses adapted for the market in Vietnam and the Czech Republic
Project goals
The aim of the project is a cooperation between the Vietnamese and the Czech partner in the development of dairy products attractive to consumers in Vietnam as well as in the Czech Republic. The project will develop dairy products based on fresh cheese, where the part of the milk fat will be replaced by vegetable oil with a high content of essential fatty acids and where the part of the milk protein will be replaced by vegetable proteins. It will also target the use of whey as a by-product from cheese making. Fermented beverages and beverages with a mixture of whey, fruit juices and milk will be designed. Attention will also be paid to the preparation of products for people suffering from lactose intolerance, of which there are more in Asian countries than in Europe.
Keywords
innovative dairy productswhey beveragesfresh cheeselactose-free productsdairy alternatives
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
—
Call for proposals
2.VS DELTA 2 (STA02020TM020)
Main participants
Farma Struhy s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
TM02000062 - Dodatek 1 ke smlouvě
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice
Annotation in Czech
Cílem projektu je spolupráce mezi vietnamským a českým partnerem při vývoji mléčných výrobků atraktivních pro spotřebitele ve Vietnamu i v České republice. Projekt bude zaměřen na vývoj mléčných výrobků na bázi čerstvého sýra, kde bude část mléčného tuku nahrazena rostlinným olejem s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin a kde bude část mléčné bílkoviny nahrazena rostlinnými bílkovinami. Projekt se zaměří také na využití syrovátky jako vedlejšího produktu při výrobě sýrů. Budou navrženy fermentované nápoje a nápoje se směsí syrovátky, ovocných šťáv a mléka. Pozornost bude rovněž věnována přípravě výrobků pro lidi trpící nesnášenlivostí laktózy, kterých je více v asijských zemích než v Evropě.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - secondary branch
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
OECD FORD - another secondary branch
30308 - Nutrition, Dietetics
EI - Biotechnology and bionics
FP - Other medical fields
GM - Food industry
Solution timeline
Realization period - beginning
Jun 1, 2021
Realization period - end
May 31, 2024
Project status
K - Ending multi-year project
Latest support payment
Feb 28, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP24-TA0-TM-R
Data delivery date
Feb 20, 2024
Finance
Total approved costs
4,833 thou. CZK
Public financial support
3,695 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,519 thou. CZK
Recognised costs
4 833 CZK thou.
Public support
3 695 CZK thou.
0%
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
OECD FORD
Food and beverages
Solution period
01. 06. 2021 - 31. 05. 2024