All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of healthy products based on fresh cheeses adapted for the market in Vietnam and the Czech Republic

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    2.VS DELTA 2 (STA02020TM020)

  • Main participants

    Farma Struhy s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    TM02000062 - Dodatek 1 ke smlouvě

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je spolupráce mezi vietnamským a českým partnerem při vývoji mléčných výrobků atraktivních pro spotřebitele ve Vietnamu i v České republice. Projekt bude zaměřen na vývoj mléčných výrobků na bázi čerstvého sýra, kde bude část mléčného tuku nahrazena rostlinným olejem s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin a kde bude část mléčné bílkoviny nahrazena rostlinnými bílkovinami. Projekt se zaměří také na využití syrovátky jako vedlejšího produktu při výrobě sýrů. Budou navrženy fermentované nápoje a nápoje se směsí syrovátky, ovocných šťáv a mléka. Pozornost bude rovněž věnována přípravě výrobků pro lidi trpící nesnášenlivostí laktózy, kterých je více v asijských zemích než v Evropě.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

  • OECD FORD - another secondary branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    EI - Biotechnology and bionics<br>FP - Other medical fields<br>GM - Food industry

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project was successful according to the assignment, the solution of this project contributed to the program goal with new and original results suitable for immediate implementation. Specifically, this concerns the production of whey drinks and cheeses with various flavors, which are intended for the Czech and Vietnamese markets. International cooperation proceeded without complications, mutual visits took place.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jun 1, 2021

  • Realization period - end

    May 31, 2024

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-TA0-TM-U

  • Data delivery date

    Jun 26, 2025

Finance

  • Total approved costs

    5,317 thou. CZK

  • Public financial support

    3,935 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,519 thou. CZK