Development of healthy products based on fresh cheeses adapted for the market in Vietnam and the Czech Republic
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
—
Call for proposals
2.VS DELTA 2 (STA02020TM020)
Main participants
Farma Struhy s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
TM02000062 - Dodatek 1 ke smlouvě
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice
Annotation in Czech
Cílem projektu je spolupráce mezi vietnamským a českým partnerem při vývoji mléčných výrobků atraktivních pro spotřebitele ve Vietnamu i v České republice. Projekt bude zaměřen na vývoj mléčných výrobků na bázi čerstvého sýra, kde bude část mléčného tuku nahrazena rostlinným olejem s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin a kde bude část mléčné bílkoviny nahrazena rostlinnými bílkovinami. Projekt se zaměří také na využití syrovátky jako vedlejšího produktu při výrobě sýrů. Budou navrženy fermentované nápoje a nápoje se směsí syrovátky, ovocných šťáv a mléka. Pozornost bude rovněž věnována přípravě výrobků pro lidi trpící nesnášenlivostí laktózy, kterých je více v asijských zemích než v Evropě.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - secondary branch
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
OECD FORD - another secondary branch
30308 - Nutrition, Dietetics
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
EI - Biotechnology and bionics<br>FP - Other medical fields<br>GM - Food industry
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project was successful according to the assignment, the solution of this project contributed to the program goal with new and original results suitable for immediate implementation. Specifically, this concerns the production of whey drinks and cheeses with various flavors, which are intended for the Czech and Vietnamese markets. International cooperation proceeded without complications, mutual visits took place.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jun 1, 2021
Realization period - end
May 31, 2024
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP25-TA0-TM-U
Data delivery date
Jun 26, 2025
Finance
Total approved costs
5,317 thou. CZK
Public financial support
3,935 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,519 thou. CZK