All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of healthy products based on fresh cheeses adapted for the market in Vietnam and the Czech Republic

Project goals

The aim of the project is a cooperation between the Vietnamese and the Czech partner in the development of dairy products attractive to consumers in Vietnam as well as in the Czech Republic. The project will develop dairy products based on fresh cheese, where the part of the milk fat will be replaced by vegetable oil with a high content of essential fatty acids and where the part of the milk protein will be replaced by vegetable proteins. It will also target the use of whey as a by-product from cheese making. Fermented beverages and beverages with a mixture of whey, fruit juices and milk will be designed. Attention will also be paid to the preparation of products for people suffering from lactose intolerance, of which there are more in Asian countries than in Europe.

Keywords

innovative dairy productswhey beveragesfresh cheeselactose-free productsdairy alternatives

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    2.VS DELTA 2 (STA02020TM020)

  • Main participants

    Farma Struhy s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    TM02000062 - Dodatek 1 ke smlouvě

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je spolupráce mezi vietnamským a českým partnerem při vývoji mléčných výrobků atraktivních pro spotřebitele ve Vietnamu i v České republice. Projekt bude zaměřen na vývoj mléčných výrobků na bázi čerstvého sýra, kde bude část mléčného tuku nahrazena rostlinným olejem s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin a kde bude část mléčné bílkoviny nahrazena rostlinnými bílkovinami. Projekt se zaměří také na využití syrovátky jako vedlejšího produktu při výrobě sýrů. Budou navrženy fermentované nápoje a nápoje se směsí syrovátky, ovocných šťáv a mléka. Pozornost bude rovněž věnována přípravě výrobků pro lidi trpící nesnášenlivostí laktózy, kterých je více v asijských zemích než v Evropě.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

  • OECD FORD - another secondary branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • EI - Biotechnology and bionics
    FP - Other medical fields
    GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jun 1, 2021

  • Realization period - end

    May 31, 2024

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP24-TA0-TM-R

  • Data delivery date

    Feb 20, 2024

Finance

  • Total approved costs

    4,833 thou. CZK

  • Public financial support

    3,695 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,519 thou. CZK

Recognised costs

4 833 CZK thou.

Public support

3 695 CZK thou.

0%


Provider

Technology Agency of the Czech Republic

OECD FORD

Food and beverages

Solution period

01. 06. 2021 - 31. 05. 2024