Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program MA
Call for proposals
Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
27750/03-3020
Alternative language
Project name in Czech
Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin
Annotation in Czech
Cílem řešení je návrh technologických postupů na využití syrovátky pro výrobu produktů, především nápojů, obsahujících laktulosu.Jejich podstatou je třístupňové zpracování syrovátky,kdy nejprve bude provedeno obohacení syrovátky laktulosou, a to isomerací v ní přítomné laktosy.Dále bude získaný produkt podroben fermentací a nakonec provedena jeho finalisace dle druhu požadovaného výrobku. Navržené postupy budou prakticky bezodpadové respektující aspekt ochrany životního prostředí, energeticky a ekonomicky málo náročné, použitelné v podnicích vyrábějících sýry a tvarohy. Všechny výrobky jsou též funkčními potravinami, neboť obsahují laktulosu s prebiotickými účinky pro positivní ovlivnění růstu bifidogenních bakterií v zažívacím traktu.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GL - Fishery
CEP - another secondary branch
CE - Biochemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>40103 - Fishery
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
In despite of many technical problems during solution, planned intentions were fulfill. Financial instruments were used advisable. One research study and one model arise from project.
Solution timeline
Realization period - beginning
Feb 1, 2004
Realization period - end
Dec 1, 2007
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 22, 2007
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP08-MZE-QF-U/05:2
Data delivery date
May 20, 2009
Finance
Total approved costs
2,828 thou. CZK
Public financial support
2,828 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK