All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QF4011

Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Research program MA

  • Call for proposals

    Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    27750/03-3020

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin

  • Annotation in Czech

    Cílem řešení je návrh technologických postupů na využití syrovátky pro výrobu produktů, především nápojů, obsahujících laktulosu.Jejich podstatou je třístupňové zpracování syrovátky,kdy nejprve bude provedeno obohacení syrovátky laktulosou, a to isomerací v ní přítomné laktosy.Dále bude získaný produkt podroben fermentací a nakonec provedena jeho finalisace dle druhu požadovaného výrobku. Navržené postupy budou prakticky bezodpadové respektující aspekt ochrany životního prostředí, energeticky a ekonomicky málo náročné, použitelné v podnicích vyrábějících sýry a tvarohy. Všechny výrobky jsou též funkčními potravinami, neboť obsahují laktulosu s prebiotickými účinky pro positivní ovlivnění růstu bifidogenních bakterií v zažívacím traktu.

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GL - Fishery

  • CEP - another secondary branch

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>40103 - Fishery

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    In despite of many technical problems during solution, planned intentions were fulfill. Financial instruments were used advisable. One research study and one model arise from project.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Feb 1, 2004

  • Realization period - end

    Dec 1, 2007

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 22, 2007

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP08-MZE-QF-U/05:2

  • Data delivery date

    May 20, 2009

Finance

  • Total approved costs

    2,828 thou. CZK

  • Public financial support

    2,828 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK