Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components
Project goals
Finding the procedures and conditions for the cultivation of microalgae utilizing liquid waste from processing milk (cheese whey, brine from cheese whey demineralization) as part of the culture media. Creating isolation procedures of algal biomass components applicable in dairy products and food supplements. Creating new recipes and technological processes for the production of new dairy products and food supplements with the addition of microalgae or their components.
Keywords
diary wastescheese wheybrine from cheese whey demineralizationcultivation of microalgaefractionation of biomassdairy productsdietary supplementsaddition of microalgae or their components
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025
Call for proposals
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
611-2018-14152
Alternative language
Project name in Czech
Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent
Annotation in Czech
Nalezení postupů a podmínek kultivace mikrořas s využitím kapalných odpadů ze zpracování mléka (syrovátka, solný roztok z demineralizace syrovátky) jako součásti kultivačních médií. Vytvoření postupů izolace komponent řasové biomasy aplikovatelných v mléčných výrobcích a doplňcích stravy. Vytvoření nových receptur a technologických postupů výroby nových mléčných produktů a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The aim outlined in the project was fulfilled. Formulations and manufacturing processes for new dairy products and food supplements with added nutritional value derived from microalgae biomass or components thereof were developed. The strength of the project consists in its direct applicability in practice. The project deliverables are applicable by dairy companies and food supplement manufacturers.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2023
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 20, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP24-MZE-QK-U
Data delivery date
Jun 20, 2024
Finance
Total approved costs
18,171 thou. CZK
Public financial support
15,390 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
2,781 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
18 171 CZK thou.
Public support
15 390 CZK thou.
84%
Provider
Ministry of Agriculture
OECD FORD
Food and beverages
Solution period
01. 01. 2019 - 31. 12. 2023