Research and development of processes of microbial hydrolysis for the anglicky: preparation of components with high biological value.
Project goals
Many studies pointed out that microbial biomass like yeasts, algae, cyanobacterium and even krill are interesting sources of protein, mineral nutrients, dietary fibre, essential fatty acids and others. However, the question is to which extent the said compounds present in microbial biomass are utilizable/digestible and consequently beneficial to human body. Due to its durability, the cell wall must be usually disintegrated in order to facilitate access of human body to intracellular content of microbial biomass. The goal of the project is to carefully select appropriate method of cell disintegration and develop subsequent hydrolysis process by new methods. The successful hydrolysis methods tested on proteins from different sources will be modified for this purpose. Specifically, apart from enzymatic hydrolysis, we will focus on hydrolysis catalysed by lactic acid (either by lactic acid itself or by sour whey with high content of lactic acid). The aim is to gain hydrolysed, easily digestible, protein with high content of essential amino acids. We will investigate also utilization of filtration residue gained after processing of hydrolysis reaction mixture. The project presents continuation of several year development of new methods for protein hydrolysis characterized by utilization of lactic acid or sour whey with high content of lactic acid. This method was suggested for hydrolysis of protein originated from brewer's yeast and lupine (it is covered by Czech national patents no. 306184 and 303837). Project is based on modification of verified hydrolysis methods for specific algae protein, development of algae disintegration and subsequent hydrolysis to optimal extent, fraction separation and their final processing. Project outputs will be optimized technology of novel hydrolysis method of protein originated from algae biomass and obtaining of other interesting nutrient compounds. Final products will find utilization as functional food, dietary supplements.
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Industry and Trade
Programme
TRIO
Call for proposals
TRIO 4 (SMPO201900001)
Main participants
KORTAN spol. s r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
2019FV40233
Alternative language
Project name in Czech
Výzkum a vývoj procesů hydrolýzy mikrobiální biomasy pro přípravu komponent s vysokou biologickou hodnotou.
Annotation in Czech
Mnohé studie označují mikrobiální biomasu jako zdroj bílkovin, minerálních látek, vlákniny, esenciálních mastných kyselin a jiných látek, ať už jde o kvasnice, řasy, sinice případně i mořský kryl. Otázkou však zůstává, nakolik jsou tyto látky obsažené v mikrobiální biomase využitelné/stravitelné a tudíž lidskému organizmu prospěšné. Z důvodu mnohdy velmi pevné buněčné stěny bývá k dosažení zpřístupnění buněčného obsahu lidskému tělu prováděna dezintegrace buněčné stěny. Projekt má záměr řešit výběr vhodné dezintegrace a následnou hydrolýzu novými postupy. Pro hydrolýzu bude modifikovat postupy úspěšně odzkoušené na bílkovinách jiného původu. Vedle enzymatické hydrolýzy půjde především o hydrolýzu pomocí kyseliny mléčné (přímo nebo kyselu syrovátkou s jejím vysokým obsahem. Cílem je získat hydrolyzovanou lehce stravitelnou bílkovinu s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. Bude hledáno u využití pro filtrační zbytek po hydrolýze. Projekt navazuje na několikaletý vývoj nových způsobů hydrolýzy spočívající v použití kyseliny mléčné, nebo kyselé syrovátky s vysokým obsahem kyseliny mléčné k hydrolýze bílkovin. Tento způsob byl na při hydrolýze bílkovin z kvasnic a lupiny (je předmětem patentů P 306184 Způsob výroby hydrolyzátu kvasničné bílkoviny a P 303837 Potravní doplněk a způsob jeho výroby. Řešení projektu předpokládá modifikace ověřených postupů hydrolýzy pro bílkovinu řas, řešení způsobu dezintegrace řas a následné hydrolýzy do optimálního stupně, separaci frakcí a jejich finální zpracování. Výstupem řešení projektu bude vedle optimalizované technologie nového způsobu hydrolýzy bílkovin mikrobiální biomasy a získání dalších nutričně zajímavých složek. Připravené produkty budou s předpokládaným použitím jako funkční potraviny, potraviny pro zvláštní lékařské účely, doplňky stravy, případně použití v kosmetice, dalších oblastech a výhledově i u personalizované nutrice.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project has achieved the set objectives and outputs of the project. The project resulted in bread, a protein food preparation and technology for hydrolysis of microbial biomass.
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2022
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 18, 2021
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP23-MPO-FV-U
Data delivery date
May 15, 2024
Finance
Total approved costs
27,965 thou. CZK
Public financial support
18,524 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
9,442 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
27 965 CZK thou.
Public support
18 524 CZK thou.
66%
Provider
Ministry of Industry and Trade
OECD FORD
Materials engineering
Solution period
01. 03. 2019 - 31. 12. 2022