Research and development of processes of microbial hydrolysis for the anglicky: preparation of components with high biological value.
Public support
Provider
Ministry of Industry and Trade
Programme
TRIO
Call for proposals
TRIO 4 (SMPO201900001)
Main participants
KORTAN spol. s r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
2019FV40233
Alternative language
Project name in Czech
Výzkum a vývoj procesů hydrolýzy mikrobiální biomasy pro přípravu komponent s vysokou biologickou hodnotou.
Annotation in Czech
Mnohé studie označují mikrobiální biomasu jako zdroj bílkovin, minerálních látek, vlákniny, esenciálních mastných kyselin a jiných látek, ať už jde o kvasnice, řasy, sinice případně i mořský kryl. Otázkou však zůstává, nakolik jsou tyto látky obsažené v mikrobiální biomase využitelné/stravitelné a tudíž lidskému organizmu prospěšné. Z důvodu mnohdy velmi pevné buněčné stěny bývá k dosažení zpřístupnění buněčného obsahu lidskému tělu prováděna dezintegrace buněčné stěny. Projekt má záměr řešit výběr vhodné dezintegrace a následnou hydrolýzu novými postupy. Pro hydrolýzu bude modifikovat postupy úspěšně odzkoušené na bílkovinách jiného původu. Vedle enzymatické hydrolýzy půjde především o hydrolýzu pomocí kyseliny mléčné (přímo nebo kyselu syrovátkou s jejím vysokým obsahem. Cílem je získat hydrolyzovanou lehce stravitelnou bílkovinu s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. Bude hledáno u využití pro filtrační zbytek po hydrolýze. Projekt navazuje na několikaletý vývoj nových způsobů hydrolýzy spočívající v použití kyseliny mléčné, nebo kyselé syrovátky s vysokým obsahem kyseliny mléčné k hydrolýze bílkovin. Tento způsob byl na při hydrolýze bílkovin z kvasnic a lupiny (je předmětem patentů P 306184 Způsob výroby hydrolyzátu kvasničné bílkoviny a P 303837 Potravní doplněk a způsob jeho výroby. Řešení projektu předpokládá modifikace ověřených postupů hydrolýzy pro bílkovinu řas, řešení způsobu dezintegrace řas a následné hydrolýzy do optimálního stupně, separaci frakcí a jejich finální zpracování. Výstupem řešení projektu bude vedle optimalizované technologie nového způsobu hydrolýzy bílkovin mikrobiální biomasy a získání dalších nutričně zajímavých složek. Připravené produkty budou s předpokládaným použitím jako funkční potraviny, potraviny pro zvláštní lékařské účely, doplňky stravy, případně použití v kosmetice, dalších oblastech a výhledově i u personalizované nutrice.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
20501 - Materials engineering
OECD FORD - secondary branch
20801 - Environmental biotechnology
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
EI - Biotechnology and bionics<br>JG - Metallurgy, metal materials<br>JP - Industrial processes and processing
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project has achieved the set objectives and outputs of the project. The project resulted in bread, a protein food preparation and technology for hydrolysis of microbial biomass.
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2022
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 18, 2021
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP23-MPO-FV-U
Data delivery date
May 15, 2024
Finance
Total approved costs
27,965 thou. CZK
Public financial support
18,524 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
9,442 thou. CZK