The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value
Project goals
Targeted selection of agricultural raw materials, modern processing method and processes, application of a comprehensive evaluation of the properties of new food products. Specific breeding new varieties of barley, subsequent technological modifications and development of foods with high nutritional and sensory quality. Adjusting legumes germination leading to an increase in the content of biologically active substances and degradation flatulent carbohydrates, leading to increased sensory acceptability of products focused for children and school meals. Selection and development of varieties of hops beer with citrus aroma produced by cold hopping. Use of natural materials or vegetable extracts with antioxidant and antimicrobial effects for the production of meat products aimed for elderly.
Keywords
breedingnewregionalfoodmaterialsbiotechnologyherbalextractsfoodstuffshighnutritionalsensorialvalue
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 4 (SMZE2016MZE01)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
140-2016-17012
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou
Annotation in Czech
Cílený výběr zemědělských surovin, možnosti jejich zpracování využitím moderních zpracovatelských procesů a komplexní zhodnocení vlastností nových potravinářských výrobků. Šlechtění nových specifických odrůd ječmene, následné technologické úpravy a vývoj potravin s vysokou výživovou a senzorickou kvalitou. Úprava luštěnin klíčením vedoucí ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek a odbourání flatulentních sacharidů, což povede ke zvýšení senzorické přijatelnosti vyvíjených výrobků zejména pro děti ve školním stravování. Výběr odrůd chmele a vývoj piva a s citrusovým aroma vyrobené metodou studeného chmelení. Využití přírodních látek, zejména rostlinných extraktů s antioxidačními a antimikrobiálními účinky pro výrobu masných výrobků určených zejména pro děti a seniory.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GE - Plant cultivation
CEP - another secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project results comply with the project content.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2016
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2019
Finance
Total approved costs
7,206 thou. CZK
Public financial support
5,382 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,824 thou. CZK
Recognised costs
7 206 CZK thou.
Public support
5 382 CZK thou.
0%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 04. 2016 - 31. 12. 2018