All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value

Project goals

Targeted selection of agricultural raw materials, modern processing method and processes, application of a comprehensive evaluation of the properties of new food products. Specific breeding new varieties of barley, subsequent technological modifications and development of foods with high nutritional and sensory quality. Adjusting legumes germination leading to an increase in the content of biologically active substances and degradation flatulent carbohydrates, leading to increased sensory acceptability of products focused for children and school meals. Selection and development of varieties of hops beer with citrus aroma produced by cold hopping. Use of natural materials or vegetable extracts with antioxidant and antimicrobial effects for the production of meat products aimed for elderly.

Keywords

breedingnewregionalfoodmaterialsbiotechnologyherbalextractsfoodstuffshighnutritionalsensorialvalue

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 4 (SMZE2016MZE01)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    140-2016-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou

  • Annotation in Czech

    Cílený výběr zemědělských surovin, možnosti jejich zpracování využitím moderních zpracovatelských procesů a komplexní zhodnocení vlastností nových potravinářských výrobků. Šlechtění nových specifických odrůd ječmene, následné technologické úpravy a vývoj potravin s vysokou výživovou a senzorickou kvalitou. Úprava luštěnin klíčením vedoucí ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek a odbourání flatulentních sacharidů, což povede ke zvýšení senzorické přijatelnosti vyvíjených výrobků zejména pro děti ve školním stravování. Výběr odrůd chmele a vývoj piva a s citrusovým aroma vyrobené metodou studeného chmelení. Využití přírodních látek, zejména rostlinných extraktů s antioxidačními a antimikrobiálními účinky pro výrobu masných výrobků určených zejména pro děti a seniory.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - another secondary branch

    GC - Plant growing, crop rotation

  • 21101 - Food and beverages
    40105 - Horticulture, viticulture
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project results comply with the project content.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2016

  • Realization period - end

    Dec 31, 2018

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 12, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP19-MZE-QJ-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 25, 2019

Finance

  • Total approved costs

    7,206 thou. CZK

  • Public financial support

    5,382 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,824 thou. CZK

Recognised costs

7 206 CZK thou.

Public support

5 382 CZK thou.

0%


Provider

Ministry of Agriculture

CEP

GM - Food industry

Solution period

01. 04. 2016 - 31. 12. 2018