Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
525/06/1757
Alternative language
Project name in Czech
Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Annotation in Czech
Cílem předkládaného komplexního projektu bude sledování distribuce fenolických látek, zejména kyseliny gallové, kaftarové a dále katechinů, resveratrolu, piceidu a hledání dalších nových derivátů stilbenu jako např. pterostilbenu a pinosylvinu ve všech částech hroznů u vybraných evropských odrůd révy vinné a odrůd interspecifického křížení. Bude sledován celkový obsah fenolických látek, anthokyaninových barviv a senzorický aromatický profil. Předpokládáme odběr a testování nejméně 6 modrých odrůd a 6 bílých odrůd. Bude sledován vliv napadení plísní Botrytis cinerea a vliv stresových faktorů (sucho-závlaha) na obsah polyfenolických látek v hroznech a ve vínech. U červených vín bude sledován obsah fenolických látek během vinifikace (rototank, automatickývinifikátor, termovinifikace), u bílých vín pak vliv technologických úprav, např. čiření. U všech vzorků vín budou testovány jejich antimutagenní vlastnosti Amesovým testem a měřena antioxidační kapacita pomocí EPR spektroskopie.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
S - Nesplněno zadání, bylo přistoupeno k sankčním ustanovením smlouvy
Project results evaluation
Distribution of polyphenolic compounds in different parts of Vitis vinifera L. (berries, stems, leaves, young lateral shoots) in 3 white and 3 blue varieties of healthy and varieties affected by Botrytis cinerea P. was studied. Grapes of white varieties
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2006
Realization period - end
Dec 31, 2008
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 25, 2008
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP09-GA0-GA-U/02:2
Data delivery date
Oct 22, 2009
Finance
Total approved costs
4,714 thou. CZK
Public financial support
4,714 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK