All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
LD11005

Exploration of grapevine diversity in production of health promoting compounds

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    COST CZ

  • Call for proposals

    COST CZ 1 (SMSM2011LD1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    MSMT-3/2013-311

Alternative language

  • Project name in Czech

    Sledování diversity révy vinné na základě produkce zdraví prospěšných látek

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je získat informace o biologické aktivitě odrůd červených vín a obsahu vybraných polyfenolyckých látek v červených vínech pocházejících z původních oblastí pěstování a domestikace (Kavkaz, východní Evropa) a porovnat je s běžně komerčně pěstovanými odrůdami v západní Evropě a s místními odrůdami vyšlechtěnými v ČR. U testovaných vín bude zjištěna: 1. Antioxidační aktivita (1. etapa) 2. Inhibice cyklooxygenáz (protizánětlivá aktivita 2. etapa) 3. Inhibice lipoxygenáz (protizánětlivá aktivita 3. etapa) 4. Kvantifikace vybraných biologicky aktivních látek (3. a 4. etapa)

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FR - Pharmacology and apothecary chemistry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Wines from Georgian cultivar Saperavi showed higher antioxidant potential than wines (Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Moravia) from Central and West Europe. Georgian red wines differed from Central and West European red wines by higher content of quercetin, kaempferol, and syringic acid and by lower content of trans-resveratrol. Red wines were strong inhibitors of COX-1, COX-2 and 5-LOX.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Mar 1, 2011

  • Realization period - end

    May 31, 2014

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 27, 2014

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP15-MSM-LD-U/01:1

  • Data delivery date

    Jul 2, 2015

Finance

  • Total approved costs

    1,640 thou. CZK

  • Public financial support

    1,640 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK