The influence of conditions on the applicability of bacteriocins of dairy starter cultures
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vliv faktorů na aplikační možnosti bakteriocinů čistých mlékařských kultur
Annotation in Czech
Produkce bakteriocinů čistými mlékařskými kulturami je velice rozšířenou vlastností. Definování jejich tvorby a tvorby dalších antimikrobiálních látek u mikrobiálních kmenů navazuje na všeobecný posun v potravinářském průmyslu, který v současné době probíhá směrem od aplikací nedefinovaných směsných starterových kultur k použití jednoho nebo limitovaného počtu definovaných kmenů se schopností produkovat výrobky požadované kvality. Tvorba a použití bakteriocinů může sloužit k dokonalejšímu řízení technologických operací, k zabránění kažení potravin a nemocí z potravin, a tím zajištění mikrobiologické kvality a bezpečnosti potravin. Příkladem může být úspěšné používání nisinu a pediocinu v potravinářském průmyslu. Cílem práce je hledání nových producentůbakteriocinů a doplnění znalosti o bakteriocinu - acidocinu CH5 produkovaném kmenem Lactobacillus acidophilus CH5. U bakteriocitů bude sledována účinnost v kombinaci s přímými a nepřímými konzervačními látkami a na částečně poškozené buňky. Da
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
CE - Biochemistry
CEP - secondary branch
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Předpokládané cíle a záměry projektu byly beze zbytku splněny. Jednalo se o rutinní mikrobiologické analýzy, jejichž výsledky nepřekračují současnou úroveň stavu poznání. Výsledky jsou doloženy texty posterů a přednášek presentovaných, s jednou výjimkou,
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1998
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/GA0/GA01GA/U/N/9:4
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
235 thou. CZK
Public financial support
210 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK