All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Specific properties of Sacharomyces and Dekkera bruxellensis yeast species and their exploitation in biotechnology and food industry

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 19 (SGA0201500001)

  • Main participants

    Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    15-03708S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství

  • Annotation in Czech

    Kvasinky jsou jednou ze skupin hub existujících jako jednobuněčné organismy a provázejících lidstvo už tisíce let. Zkvašení cukrů v ovoci, obilí a dalších biomasách na etanol je zásadním procesem při výrobě širokého okruhu produktů, od jemných vín až po aditiva benzinu. Ačkoli říši kvasinek tvoří více než 1 500 druhů s nejrůznějšími charakteristickými rysy, jenom několik málo druhů bylo zatím prozkoumáno na molekulární úrovni. Navrhovaný projekt odhalí a popíše nové specifické vlastnosti a fyziologické parametry, jejichž důsledkem jsou pozorované rozdíly mezi modelovou kvasinkou Saccharomyces cerevisiae a dalšími, z potravin a nápojů izolovanými, tzv. nekonvenčními druhy rodu Saccharomyces nebo kvasinkou Dekkera bruxellensis. Izolovány budou geny zodpovědné za specifické vlastnosti těchto kvasinek a produkty těchto genů budou charakterizovány s cílem (1) rozšířit základní znalosti o nekonvenčních kvasinkách účastnících se fermentace potravin, a (2) poskytnout výsledky základního výzkumu pro budoucí aplikace v potravinářském průmyslu a biotechnologiích.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The outcomes of the projects are mainly comparison of a yeast species with better studied Saccharomycetes strains. The roles of mainly transporters were characterized using heterologous expression with respect to osmotic tolerance of selected species. 4 papers were published as outcomes of the project and finances were managed correctly.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2015

  • Realization period - end

    Dec 31, 2017

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 5, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP18-GA0-GA-U/02:1

  • Data delivery date

    May 4, 2018

Finance

  • Total approved costs

    4,439 thou. CZK

  • Public financial support

    4,439 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK