Specific properties of Sacharomyces and Dekkera bruxellensis yeast species and their exploitation in biotechnology and food industry
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 19 (SGA0201500001)
Main participants
Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
15-03708S
Alternative language
Project name in Czech
Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství
Annotation in Czech
Kvasinky jsou jednou ze skupin hub existujících jako jednobuněčné organismy a provázejících lidstvo už tisíce let. Zkvašení cukrů v ovoci, obilí a dalších biomasách na etanol je zásadním procesem při výrobě širokého okruhu produktů, od jemných vín až po aditiva benzinu. Ačkoli říši kvasinek tvoří více než 1 500 druhů s nejrůznějšími charakteristickými rysy, jenom několik málo druhů bylo zatím prozkoumáno na molekulární úrovni. Navrhovaný projekt odhalí a popíše nové specifické vlastnosti a fyziologické parametry, jejichž důsledkem jsou pozorované rozdíly mezi modelovou kvasinkou Saccharomyces cerevisiae a dalšími, z potravin a nápojů izolovanými, tzv. nekonvenčními druhy rodu Saccharomyces nebo kvasinkou Dekkera bruxellensis. Izolovány budou geny zodpovědné za specifické vlastnosti těchto kvasinek a produkty těchto genů budou charakterizovány s cílem (1) rozšířit základní znalosti o nekonvenčních kvasinkách účastnících se fermentace potravin, a (2) poskytnout výsledky základního výzkumu pro budoucí aplikace v potravinářském průmyslu a biotechnologiích.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The outcomes of the projects are mainly comparison of a yeast species with better studied Saccharomycetes strains. The roles of mainly transporters were characterized using heterologous expression with respect to osmotic tolerance of selected species. 4 papers were published as outcomes of the project and finances were managed correctly.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 5, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP18-GA0-GA-U/02:1
Data delivery date
May 4, 2018
Finance
Total approved costs
4,439 thou. CZK
Public financial support
4,439 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK