All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

A novel comprehensive strategy for assessment of biological effects elicited by mixtures of chemicals occurring foods and food supplements

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 20 (SGA0201600001)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    16-06008S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Nová komplexní strategie pro stanovení biologických efektů směsí chemikálií vyskytujících se v potravinách a potravních doplňcích

  • Annotation in Czech

    V poslední době se zvyšují obavy z potenciálních toxických efektů směsí chemikálií, tj. z kombinované expozice konzumentů koktejly potravních toxinů. Nicméně, toxikologická data umožňující hodnocení kumulovaného rizika, které souvisí s přítomností směsí chemikálií, stále chybí. Jednou z hlavních skupin přírodních toxinů potravin jsou mykotoxiny; jedná se o více než 400 sekundárních metabolitů mikroskopických vláknitých hub vyskytujících se na obilovinách a jiných rostlinách v různém zastoupení a různých koncentracích. Navrhovaný projekt si klade za cíl stanovení kumulativního rizika plynoucího z přítomnosti i interakcí směsí mykotoxinů. Kromě aditivní toxicity bude brán v úvahu také možný synergistický efekt. Kromě toho však bude zohledněn také vliv zdravotně prospěšných komponent potravin, hlavně antioxidantů. K tomuto účelu bude využit soubor in vitro/in vivo testů toxicity a biologické dostupnosti. Pro porozumění chemii probíhajících procesů bude realizován také metabolomický fingerprinting/profilování.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CE - Biochemistry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Six papers in high-ranking international journals presented topical data on biological effects of selected mixtures of chemicals occurring in food supplements. Data analysis and conclusions highlighted the need for a strict control of the studied dietary supplements.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2016

  • Realization period - end

    Dec 11, 2020

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    May 16, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP21-GA0-GA-U/06:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2021

Finance

  • Total approved costs

    5,778 thou. CZK

  • Public financial support

    5,274 thou. CZK

  • Other public sources

    492 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK