A novel comprehensive strategy for assessment of biological effects elicited by mixtures of chemicals occurring foods and food supplements
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 20 (SGA0201600001)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
16-06008S
Alternative language
Project name in Czech
Nová komplexní strategie pro stanovení biologických efektů směsí chemikálií vyskytujících se v potravinách a potravních doplňcích
Annotation in Czech
V poslední době se zvyšují obavy z potenciálních toxických efektů směsí chemikálií, tj. z kombinované expozice konzumentů koktejly potravních toxinů. Nicméně, toxikologická data umožňující hodnocení kumulovaného rizika, které souvisí s přítomností směsí chemikálií, stále chybí. Jednou z hlavních skupin přírodních toxinů potravin jsou mykotoxiny; jedná se o více než 400 sekundárních metabolitů mikroskopických vláknitých hub vyskytujících se na obilovinách a jiných rostlinách v různém zastoupení a různých koncentracích. Navrhovaný projekt si klade za cíl stanovení kumulativního rizika plynoucího z přítomnosti i interakcí směsí mykotoxinů. Kromě aditivní toxicity bude brán v úvahu také možný synergistický efekt. Kromě toho však bude zohledněn také vliv zdravotně prospěšných komponent potravin, hlavně antioxidantů. K tomuto účelu bude využit soubor in vitro/in vivo testů toxicity a biologické dostupnosti. Pro porozumění chemii probíhajících procesů bude realizován také metabolomický fingerprinting/profilování.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CE - Biochemistry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Six papers in high-ranking international journals presented topical data on biological effects of selected mixtures of chemicals occurring in food supplements. Data analysis and conclusions highlighted the need for a strict control of the studied dietary supplements.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2016
Realization period - end
Dec 11, 2020
Project status
U - Finished project
Latest support payment
May 16, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP21-GA0-GA-U/06:1
Data delivery date
Jun 30, 2021
Finance
Total approved costs
5,778 thou. CZK
Public financial support
5,274 thou. CZK
Other public sources
492 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK