Shedding Light on Glycosylated Mycotoxins: Their Structure, Occurrence, Preparation, and Health Impacts
Project goals
Various toxic compounds lurk in food and feed, posing a threat to both humans and animals. While some of these compounds are man-made, others are of plant or microbial origin. Among the most widespread natural toxins belong mycotoxins, the Fusarium toxins being the main contaminants of cereals. In particular, T2 and HT2 toxins, causing acute toxicity and hidden cumulative effects, are the most toxic mycotoxins from the trichothecenes group. Conjugated mycotoxins in plant foods, especially mycotoxin mono-/oligoglycosides, are receiving now increasing attention due to their suspected bioavailability and associated health risks. Although advanced analytical methods can detect free mycotoxins, quantification of their „masked“ forms, such as glycosides, is not an easy task; an enormous number of isomers exist, and the appropriate analytical standards are lacking. The proposed project aims not only to biosynthesize these standards but also to obtain relevant information on the microbial biotransformation of T2/HT2-(oligo)glycosides, and the bioavailability and toxicity of these compounds.
Keywords
mycotoxinglycosidesfood safetytrichotheceneglycosidasesdeglycosylation
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
SGA0202400001
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
24-10000S
Alternative language
Project name in Czech
Glykosylované mykotoxiny: jejich struktura, výskyt, příprava a zdravotní dopady
Annotation in Czech
V potravinách a krmivech se vyskytují různé toxické látky, představující hrozbu pro lidi i zvířata. Některé z těchto sloučenin vytvořil člověk, jiné jsou rostlinného nebo mikrobiálního původu. Mezi nejrozšířenější přírodní toxiny patří mykotoxiny, přičemž fusariové toxiny jsou hlavními kontaminanty obilovin. Nejtoxičtějšími mykotoxiny ze skupiny trichothecenů jsou zejména toxiny T2 a HT2, které způsobují akutní toxicitu i skryté kumulativní účinky. Konjugovaným mykotoxinům v rostlinných potravinách, zejména mono-/oligoglykosidům mykotoxinů, je nyní věnována velká pozornost vzhledem k jejich předpokládané biologické dostupnosti a souvisejícím zdravotním rizikům. Přestože pokročilé analytické metody mohou detekovat volné mykotoxiny, kvantifikace jejich "maskovaných" forem, jako jsou glykosidy, není snadným úkolem; existuje obrovské množství izomerů a chybí vhodné analytické standardy. Cílem projektu je nejen biosyntéza těchto standardů, ale také získání relevantních informací o mikrobiální biotransformaci T2/HT2-(oligo)glykosidů a biologické dostupnosti a toxicitě těchto sloučenin.
Scientific branches
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2024
Realization period - end
Dec 31, 2026
Project status
B - Running multi-year project
Latest support payment
Feb 27, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-GA0-GA-R
Data delivery date
Feb 21, 2025
Finance
Total approved costs
13,916 thou. CZK
Public financial support
12,860 thou. CZK
Other public sources
882 thou. CZK
Non public and foreign sources
174 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
13 916 CZK thou.
Public support
12 860 CZK thou.
92%
Provider
Czech Science Foundation
OECD FORD
Agricultural biotechnology and food biotechnology
Solution period
01. 01. 2024 - 31. 12. 2026