All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Shedding Light on Glycosylated Mycotoxins: Their Structure, Occurrence, Preparation, and Health Impacts

Project goals

Various toxic compounds lurk in food and feed, posing a threat to both humans and animals. While some of these compounds are man-made, others are of plant or microbial origin. Among the most widespread natural toxins belong mycotoxins, the Fusarium toxins being the main contaminants of cereals. In particular, T2 and HT2 toxins, causing acute toxicity and hidden cumulative effects, are the most toxic mycotoxins from the trichothecenes group. Conjugated mycotoxins in plant foods, especially mycotoxin mono-/oligoglycosides, are receiving now increasing attention due to their suspected bioavailability and associated health risks. Although advanced analytical methods can detect free mycotoxins, quantification of their „masked“ forms, such as glycosides, is not an easy task; an enormous number of isomers exist, and the appropriate analytical standards are lacking. The proposed project aims not only to biosynthesize these standards but also to obtain relevant information on the microbial biotransformation of T2/HT2-(oligo)glycosides, and the bioavailability and toxicity of these compounds.

Keywords

mycotoxinglycosidesfood safetytrichotheceneglycosidasesdeglycosylation

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    SGA0202400001

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    24-10000S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Glykosylované mykotoxiny: jejich struktura, výskyt, příprava a zdravotní dopady

  • Annotation in Czech

    V potravinách a krmivech se vyskytují různé toxické látky, představující hrozbu pro lidi i zvířata. Některé z těchto sloučenin vytvořil člověk, jiné jsou rostlinného nebo mikrobiálního původu. Mezi nejrozšířenější přírodní toxiny patří mykotoxiny, přičemž fusariové toxiny jsou hlavními kontaminanty obilovin. Nejtoxičtějšími mykotoxiny ze skupiny trichothecenů jsou zejména toxiny T2 a HT2, které způsobují akutní toxicitu i skryté kumulativní účinky. Konjugovaným mykotoxinům v rostlinných potravinách, zejména mono-/oligoglykosidům mykotoxinů, je nyní věnována velká pozornost vzhledem k jejich předpokládané biologické dostupnosti a souvisejícím zdravotním rizikům. Přestože pokročilé analytické metody mohou detekovat volné mykotoxiny, kvantifikace jejich "maskovaných" forem, jako jsou glykosidy, není snadným úkolem; existuje obrovské množství izomerů a chybí vhodné analytické standardy. Cílem projektu je nejen biosyntéza těchto standardů, ale také získání relevantních informací o mikrobiální biotransformaci T2/HT2-(oligo)glykosidů a biologické dostupnosti a toxicitě těchto sloučenin.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - secondary branch

    30304 - Public and environmental health

  • OECD FORD - another secondary branch

  • DN - Environmental impact on health
    EI - Biotechnology and bionics
    FM - Hygiene

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2024

  • Realization period - end

    Dec 31, 2026

  • Project status

    B - Running multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 27, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP25-GA0-GA-R

  • Data delivery date

    Feb 21, 2025

Finance

  • Total approved costs

    13,916 thou. CZK

  • Public financial support

    12,860 thou. CZK

  • Other public sources

    882 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    174 thou. CZK

Basic information

Recognised costs

13 916 CZK thou.

Public support

12 860 CZK thou.

92%


Provider

Czech Science Foundation

OECD FORD

Agricultural biotechnology and food biotechnology

Solution period

01. 01. 2024 - 31. 12. 2026