Food supply chains: impact of concentration, unfair trade practices, regulations and changing consumer preferences
Project goals
The project will provide a model for assessing food supply chain issues in Europe with special focus on a) functioning of food supply chains, b) unfair trade practices in food supply chains, c) impact of policies and regulations, and d) impact of the changing consumer preferences towards more healthy food. We will use a plethora of methodological approaches to deal with complex issues affecting development of supply chains in Europe. Propensity score matching and generalized propensity score matching will be used to assess the impact of support of producers’ organization and other policies on performance of firms. Time-series econometrics will be used to evaluate the functioning of supply chains in transmitting price signals vertically from farmers to consumers and vice versa and horizontally from world to local markets while econometric analysis of survey data will be undertaken to study unfair trade practices within supply chains. Demand for healthy food will be analyzed and quantified with the use of micro data.
Keywords
Food supply chainconcentrationunfair trade practicesregulationconsumer preferences
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 23 (SGA0201900001)
Main participants
Západočeská univerzita v Plzni / Fakulta ekonomická
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
19-18080S
Alternative language
Project name in Czech
Dodavatelsko-odběratelské řetězce v potravinářství: vliv koncentrace, nekalých obchodních praktik, politik a měnícího se chování spotřebitelů
Annotation in Czech
Projekt modeluje dodavatelsko-odběratelské potravinářské řetězce v Evropě se zaměřením na a) jejich fungování, b) používání nekalých obchodních praktik, c) dopad politik a regulací, a d) vliv měnícího se chování spotřebitelů, zejména ke zdravé výživě. Projekt používá široké spektrum metodologických přístupů ke komplexnímu řešení otázek týkajících se vývoje dodavatelsko-odběratelských řetězců v potravinářství v Evropě. K vyhodnocení dopadu podpory organizací výrobců a jiných politik na výkonnost firem jsou použity propensity score matching a zobecněné propensity score matching. Pro vyhodnocení transmise cenových signálů ve vertikálním směru od farmářů ke spotřebitelům a opačně a vyhodnocení transmise horizontální od světových k místním trhům bude použita analýza časových řad. Pro studium nekalých obchodních praktik uvnitř dodavatelsko-odběratelských řetězců bude použita ekonometrická analýza dat z výběrových statistických šetření. Poptávka po zdravých potravinách bude analyzována a kvantifikována s použitím mikro dat.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project focused on modelling food supply chain in Europe. However, the research and publication objectives of the project were not fully met, some of the publications were only marginally related to the topic addressed. In addition, the project results were in most cases published in impacted journals of lower quality than declared in the project proposal.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Jun 30, 2022
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 1, 2022
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP23-GA0-GA-U
Data delivery date
Jun 26, 2023
Finance
Total approved costs
4,285 thou. CZK
Public financial support
3,832 thou. CZK
Other public sources
453 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
4 285 CZK thou.
Public support
3 832 CZK thou.
89%
Provider
Czech Science Foundation
OECD FORD
Economic Theory
Solution period
01. 01. 2019 - 30. 06. 2022