Reconstruction of Medieval Castle Kitchen Operation in Relation to Waste Management on Rokštejn Castle Example
Project goals
Castle kitchens represent specific features of fortified residences, along with their operation. The project focuses on interdisciplinary research of reconstructing such operation, based on facts from archaeological layers. Case study will be represented by the Rokštejn Castle which has been excavated since 1981, and which will allow observing of the evolution of the castle kitchens, not only in relation to time, but also to its dynamic remodellings of the castle with the changes in castle ownership. Archaeological features with artefactual/ecofactual material will be selected so that it is relatable to the workings of kitchens, or the waste management of the castle, that can contain evidence of dining culture. Expected results will be based on complex interpretation of archaeological, osteological, and geological data which will allow answering the question of the origin and composition of kitchen waste, be it osteological or ceramic components, and what economic models can be applied for castle kitchens. The outcomes of the project will be a monograph and 4 articles.
Keywords
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
SGA0202200004
Main participants
Masarykova univerzita / Filozofická fakulta
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
22-02149S
Alternative language
Project name in Czech
Rekonstrukce provozu středověké hradní kuchyně v návaznosti na zacházení s odpadem na příkladu hradu Rokštejna
Annotation in Czech
Hradní kuchyně představují specifické prvky architektury opevněných sídel, spolu s jejich provozem samotným. Tento projekt se zaměřuje na interdisciplinární výzkum rekonstrukce takového provozu na základě faktů získaných z archeologické situace. Případovou studií bude hrad Rokštejn, jež je dlouhodobě zkoumán od roku 1981, a který umožní pozorování vývoje provozu hradní kuchyně nejen v průběhu času a dynamických přestaveb hradu, ale také při změnách majitelů hradu. Archeologické situace s artefaktovým i ekofaktovým materiálem budou vybrány, tak aby souvisely s provozem kuchyně a jejím blízkým okolím, nebo se naopak zaměří na odpadové vrstvy, které mohou představovat odpadní materiál ze stolování. Předpokládané výsledky výzkumu budou založeny na souborné interpretaci dat získaných archeologickými, osteologickými a geologickými metodami, které umožní řešit otázku vzniku a skladby kuchyňského odpadu, ať už osteologické či keramické složky, a jaké ekonomické modely se pro hradní kuchyně dají aplikovat. Výstupem bude monografie a série 4 článků.
Scientific branches
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2022
Realization period - end
Dec 31, 2024
Project status
—
Latest support payment
Feb 29, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-GA0-GA-R
Data delivery date
Mar 12, 2025
Finance
Total approved costs
4,950 thou. CZK
Public financial support
4,950 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
4 950 CZK thou.
Public support
4 950 CZK thou.
100%
Provider
Czech Science Foundation
OECD FORD
Archaeology
Solution period
01. 01. 2022 - 31. 12. 2024