All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Interaction of polyphenol antioxidants with cereal starch and proteins under extrusion conditions

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    SGA0202500001

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    25-16506S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Interakce polyfenolových antioxidantů s cerálním škrobem a proteiny za podmínek extruze

  • Annotation in Czech

    Extruze je způsob zpracování cereální mouky/škrobu, který v sobě kombinuje tlakové vaření a hnětení. V průběhu tohoto procesu se výrazně mění struktura cereálních makromolekul, které mohou kromě toho interagovat s polyfenolovými antioxidanty. Cílem tohoto projektu je studium makromolekulárních komplexů připravených extruzí modelových cereálních směsí s přídavkem různých fenolových látek a rostlinných fenolových extraktů. Výzkum bude zaměřen především na strukturální změny škrobu a bílkovin, které budou analyzovány souborem moderních metod jako FTIR, NMR, XRD, UHPLC-DAD/RID/FD/MS atd. V další části bude zkoumán dopad zmíněných změn molekulární struktury na bio-fyzikálně-chemické vlastnosti cereálních makromolekul jako antioxidační aktivita, teplota mazovatění škrobu, schopnost absorbovat vodu, schopnost tvořit enzymaticky odolné, nebo naopak přístupné komplexy aj. Poslední etapa projektu bude zaměřena na studiu enzymatické degradovatelnosti, stravitelnosti a zkvasitelnosti extrudovaných materiálů bohatých na polyfenoly.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

  • OECD FORD - secondary branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    EI - Biotechnology and bionics<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2025

  • Realization period - end

    Dec 31, 2027

  • Project status

    Z - Beginning multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP25-GA0-GA-R

  • Data delivery date

    Apr 7, 2025

Finance

  • Total approved costs

    13,073 thou. CZK

  • Public financial support

    12,345 thou. CZK

  • Other public sources

    632 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    96 thou. CZK