Interaction of polyphenol antioxidants with cereal starch and proteins under extrusion conditions
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
SGA0202500001
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
25-16506S
Alternative language
Project name in Czech
Interakce polyfenolových antioxidantů s cerálním škrobem a proteiny za podmínek extruze
Annotation in Czech
Extruze je způsob zpracování cereální mouky/škrobu, který v sobě kombinuje tlakové vaření a hnětení. V průběhu tohoto procesu se výrazně mění struktura cereálních makromolekul, které mohou kromě toho interagovat s polyfenolovými antioxidanty. Cílem tohoto projektu je studium makromolekulárních komplexů připravených extruzí modelových cereálních směsí s přídavkem různých fenolových látek a rostlinných fenolových extraktů. Výzkum bude zaměřen především na strukturální změny škrobu a bílkovin, které budou analyzovány souborem moderních metod jako FTIR, NMR, XRD, UHPLC-DAD/RID/FD/MS atd. V další části bude zkoumán dopad zmíněných změn molekulární struktury na bio-fyzikálně-chemické vlastnosti cereálních makromolekul jako antioxidační aktivita, teplota mazovatění škrobu, schopnost absorbovat vodu, schopnost tvořit enzymaticky odolné, nebo naopak přístupné komplexy aj. Poslední etapa projektu bude zaměřena na studiu enzymatické degradovatelnosti, stravitelnosti a zkvasitelnosti extrudovaných materiálů bohatých na polyfenoly.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
OECD FORD - main branch
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
OECD FORD - secondary branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
EI - Biotechnology and bionics<br>GM - Food industry
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2025
Realization period - end
Dec 31, 2027
Project status
Z - Beginning multi-year project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-GA0-GA-R
Data delivery date
Apr 7, 2025
Finance
Total approved costs
13,073 thou. CZK
Public financial support
12,345 thou. CZK
Other public sources
632 thou. CZK
Non public and foreign sources
96 thou. CZK