All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characteristic features of immune response to wheat proteins in allergic and celiac patients

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 8 (SGA02005GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    310/05/2245

Alternative language

  • Project name in Czech

    Charakteristické rysy imunitní odpovědi na pšeničné bílkoviny u alergiků a celiaků

  • Annotation in Czech

    Složky potravy běžně nevyvolávají v trávícím traktu imunitní odpopvěd s klinickými příznaky, neboť u většiny osob je navozen stav neodpovídavosti, orální tolerance. Potravinová alergie, vyskytující se především u dětí (u 6-8% novorozenců), má rostoucí tendenci. Pšeničné bílkoviny patří mezi 6 hlavních alergenů potravy, které vyvolávají 90% reakcí postihujících kůži, trávící a dýchací trakt. Přestože obiloviny tvoří základ výživy řady obyvatel, znalost v nich obsažených alergenů je dosud velmi malá. Vtomto projektu plánujeme: charakterizovat spektrum pšeničných bílkovin rozpoznávaných IgE protilátkami pacientů; zjistit zda tyto vazebné bílkoviny jsou schopné aktivovat odpověď krevních bazofilů; analyzovat faktory ovlivňující jak vazbu tak aktivaci; identifikovat IgE vazebné epitopy pšeničných alergenů včetně gliadinů a srovnat je s IgA vazebnými epitopy celiaků; pomocí epitopové analýzy objasnit křížovou reaktivitu IgE protilátek a sledovat odpověď leukocytů pacientů na vybrané alergeny:

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    EC - Immunology

  • CEP - secondary branch

    FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Wheat proteins induce in genetically susceptible individuals disorders linked to activation of immune system: celiac disease, chronic disorders of small intestine and IgE mediated food allergy. We identified a dominant antigenic epitope of wheat gliadin

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2005

  • Realization period - end

    Dec 31, 2007

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    May 2, 2007

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP08-GA0-GA-U/04:3

  • Data delivery date

    Dec 16, 2008

Finance

  • Total approved costs

    2,273 thou. CZK

  • Public financial support

    2,273 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK