Characteristic features of immune response to wheat proteins in allergic and celiac patients
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 8 (SGA02005GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
310/05/2245
Alternative language
Project name in Czech
Charakteristické rysy imunitní odpovědi na pšeničné bílkoviny u alergiků a celiaků
Annotation in Czech
Složky potravy běžně nevyvolávají v trávícím traktu imunitní odpopvěd s klinickými příznaky, neboť u většiny osob je navozen stav neodpovídavosti, orální tolerance. Potravinová alergie, vyskytující se především u dětí (u 6-8% novorozenců), má rostoucí tendenci. Pšeničné bílkoviny patří mezi 6 hlavních alergenů potravy, které vyvolávají 90% reakcí postihujících kůži, trávící a dýchací trakt. Přestože obiloviny tvoří základ výživy řady obyvatel, znalost v nich obsažených alergenů je dosud velmi malá. Vtomto projektu plánujeme: charakterizovat spektrum pšeničných bílkovin rozpoznávaných IgE protilátkami pacientů; zjistit zda tyto vazebné bílkoviny jsou schopné aktivovat odpověď krevních bazofilů; analyzovat faktory ovlivňující jak vazbu tak aktivaci; identifikovat IgE vazebné epitopy pšeničných alergenů včetně gliadinů a srovnat je s IgA vazebnými epitopy celiaků; pomocí epitopové analýzy objasnit křížovou reaktivitu IgE protilátek a sledovat odpověď leukocytů pacientů na vybrané alergeny:
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
EC - Immunology
CEP - secondary branch
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Wheat proteins induce in genetically susceptible individuals disorders linked to activation of immune system: celiac disease, chronic disorders of small intestine and IgE mediated food allergy. We identified a dominant antigenic epitope of wheat gliadin
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2005
Realization period - end
Dec 31, 2007
Project status
U - Finished project
Latest support payment
May 2, 2007
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP08-GA0-GA-U/04:3
Data delivery date
Dec 16, 2008
Finance
Total approved costs
2,273 thou. CZK
Public financial support
2,273 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK