Food allergy to wheat proteins
Public support
Provider
Academy of Sciences of the Czech Republic
Programme
Grants of distinctly investigative character focused on the sphere of research pursued at present particularly in the Academy of Sciences of the Czech Republic
Call for proposals
Výzkumné granty 8 (SAV02008-A)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
IAA500200801
Alternative language
Project name in Czech
Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny
Annotation in Czech
Interakce imunitního systému s vnějším prostředím může po vystavení alergenům vést k vyvolání atopických reakcí. Pšenice patří mezi šest hlavních potravinových alergenů, které vyvolávají IgE typ přecitlivělosti s kožními, gastrointestinálními a respiračními projevy. Přestože obiloviny patří mezi základní zdroje potravin, bylo u nich dosud určeno jen několik bílkovin vyvolávajících reakce přecitlivělositi. Náš projekt je zaměřen na: izolaci a charakterizaci alergenů v pšeničných produktech metodami proteomové analýzy; dále na testování vlivu tepelného zpracování a trávicích enzymů na imunogenicitu IgE vázajících potenciálních alergenů; na vliv sacharidových jednotek na solubilitu, stabilitu a IgE vazebnou kapacitu alergenních složek; a na monitorování hladin IgE, IgA a IgG protilátek proti alergenům a sledování změn jejich specificity v průběhu léčby. Mechanismus indukce přecitlivělosti bude studován využitím krevních buněk pacientů a experimentálního myšího modelu potravinové alergie.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
EC - Immunology
CEP - secondary branch
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
CEP - another secondary branch
DN - Environmental impact on health
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases<br>30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
To improve diagnosis of allergy wheat extracts were separated,IgE-binding components identified,isolated by new approach and candidate allergens selected.The effect of temperature on allergenicity,the role of innate immunity and gut microbiota was shown.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2008
Realization period - end
Dec 31, 2011
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 18, 2011
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP12-AV0-IA-U/02:2
Data delivery date
Jun 28, 2013
Finance
Total approved costs
4,667 thou. CZK
Public financial support
4,667 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK