All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food allergy to wheat proteins

Public support

  • Provider

    Academy of Sciences of the Czech Republic

  • Programme

    Grants of distinctly investigative character focused on the sphere of research pursued at present particularly in the Academy of Sciences of the Czech Republic

  • Call for proposals

    Výzkumné granty 8 (SAV02008-A)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    IAA500200801

Alternative language

  • Project name in Czech

    Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny

  • Annotation in Czech

    Interakce imunitního systému s vnějším prostředím může po vystavení alergenům vést k vyvolání atopických reakcí. Pšenice patří mezi šest hlavních potravinových alergenů, které vyvolávají IgE typ přecitlivělosti s kožními, gastrointestinálními a respiračními projevy. Přestože obiloviny patří mezi základní zdroje potravin, bylo u nich dosud určeno jen několik bílkovin vyvolávajících reakce přecitlivělositi. Náš projekt je zaměřen na: izolaci a charakterizaci alergenů v pšeničných produktech metodami proteomové analýzy; dále na testování vlivu tepelného zpracování a trávicích enzymů na imunogenicitu IgE vázajících potenciálních alergenů; na vliv sacharidových jednotek na solubilitu, stabilitu a IgE vazebnou kapacitu alergenních složek; a na monitorování hladin IgE, IgA a IgG protilátek proti alergenům a sledování změn jejich specificity v průběhu léčby. Mechanismus indukce přecitlivělosti bude studován využitím krevních buněk pacientů a experimentálního myšího modelu potravinové alergie.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    EC - Immunology

  • CEP - secondary branch

    FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology

  • CEP - another secondary branch

    DN - Environmental impact on health

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases<br>30304 - Public and environmental health

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    To improve diagnosis of allergy wheat extracts were separated,IgE-binding components identified,isolated by new approach and candidate allergens selected.The effect of temperature on allergenicity,the role of innate immunity and gut microbiota was shown.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2008

  • Realization period - end

    Dec 31, 2011

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 18, 2011

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP12-AV0-IA-U/02:2

  • Data delivery date

    Jun 28, 2013

Finance

  • Total approved costs

    4,667 thou. CZK

  • Public financial support

    4,667 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK