All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Speciation analysis of trace elements in foods

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta chemicko-inženýrská

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Speciační analýza stopových prvků v potravinách

  • Annotation in Czech

    Navrhovaný projekt se soustřeďuje na speciaci stopových prvků (jak esenciálních tak toxických) ve vybraných potravinářských komoditách. Hlavním cílem projektu je vypracování validovaných postupů umožňujících stanovení jednotlivých forem stopových prvků.tomuto účelu bude používáno spojení HPLC a ICP-MS. Jakost analytických výsledků bude zajištěna mimo jiné aplikací techniky isotopového zřeďování. Postupy bude nutné vypracovat pro jednotlivé komodity zvlášť, vzhledem k odlišnému charakteru biologické matrice. Experimentální materiály budou zahrnovat plodiny, které koncentrují větší množství toxických prvků (Cd, Tl, Pb) z půdy, dále rostliny s typicky vyššími člověka (obiloviny) a některé potraviny živočišného původu s vysokými koncentracemi toxickýchprvků (játra, ledviny, rybí maso). Současně bude u vybrané menší skupiny komodit zmapováno zastoupení forem stopových a majoritních prvků a jejich interakce s ostatními složkami konkrétní potraviny. V další fázi budou uskutečněny experimenty sledující

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Odborná úroveň řešení projektu je vysoká, údaje v závěrečné kartě jsou adekvátní. Hlavní výstupy řešení projektu jsou ve čtyřech publikacích s vysokým IF. Speciační analýza chemických prvků v biologických materiálech je velmi obtížná, současně však i ve

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2000

  • Realization period - end

    Jan 1, 2002

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2003/GA0/GA03GA/U/N/9:7

  • Data delivery date

    May 19, 2008

Finance

  • Total approved costs

    1,939 thou. CZK

  • Public financial support

    1,743 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK