All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of screening ELISA and PCR methods for detection of Campylobacteria in foods

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj screeningových metod ELISA a PCR pro detekci bakterií rodu Campylobacter v potravinách

  • Annotation in Czech

    Bakterie rodu Campylobacter sp. patří mezi nejčastější příčiny alimentárních onemocnění. Vzhledem k časové náročnosti a pracnosti kultivace a identifikace těchto bakterií je předkládaný projekt zaměřen na vývoj rychlých screeningových metod ELISA a PCR pro přímou detekci epidemiologicky významných kampylobakterií v potravinách. Součásti projektuje i příprava nových neporézních magnetických nosičů a jejich aplikace ve vyvíjených metodách detekce. Výstupem projektu bude standardní operační postup (SOP) pro detekci bakterii rodu Campylobacter metodami ELISA PCR a PCR-REA v potravinářských výrobcích.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CE - Biochemistry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The competitive and sandvich enzyme immunoassay of Campylobacter jejuni, C. coli, C. fetus subsp. fetus a C. hyointestinalis have been developed. The hen and rabbit immunoglobulins were prepared for these purposes. The detection limit of the developed te

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2002

  • Realization period - end

    Jan 1, 2004

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2005/GA0/GA05GA/U/N/B:7

  • Data delivery date

    Jun 2, 2008

Finance

  • Total approved costs

    3,703 thou. CZK

  • Public financial support

    2,504 thou. CZK

  • Other public sources

    1,199 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK