Antimicrobial Properties of the Fatty Acid Esters with Polyols
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Antimikrobiální vlastnosti esterů mastných kyselin s polyoly
Annotation in Czech
Přijatelnost chemických konzervačních látek v potravinách klesá, zatímco požadavky na mikrobiologickou jakost a trvanlivost potravin, včetně emulsních tukových výrobků s vyšší vodní aktivitou, rostou. Je proto třeba, vedle technologických opatření,hledatvhodné přírodní nebo přírodně identické látky k zajištění těchto parametrů. Cílem projektu je ověřit účinnost monoesterů glycerolu a sacharosy s kyselinami undekanovou, tridekanovou a palmitolejovou v porovnání s analogickými monoestery kyselinykaprinové, laurové, myristové a palmitové z hlediska spojení vlastností antimikrobiálních, dále emulgačních a především antioxidačních pro konzervaci emulgovaných tuků.Budou řešeny pro praxi důležité problémy: 1. Modelování antimikrobiálního účinkuesterů kyselinundekanové, tridekanové a palmitolejové s glycerolem a sacharosou na vybrané mikroorganismy v modelových systémech a v emulzích. Porovnání s účinky monolaurinu a 6-O-lauroylsacharosy. 2.Syntéza monoesterů kyselin podle ad.1 s glycerolem a
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The antimicrobial natural identical compounds, 1-monoacylglycerols and 6-O-acylsucroses (acyls: undecanoyl-, tridecanoyl- and hexadec-9-enoyl eg. palmitoleyl) were prepared by total synthesis. Analogous derivatives of fatty acids C10 - C16 were used as
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2003
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-GA0-GA-U/07:6
Data delivery date
Jan 15, 2009
Finance
Total approved costs
1,260 thou. CZK
Public financial support
1,260 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK