All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Study of the chemical changes of barley caryopses after an attack by pathogens to monitor and improve the quality of barley and its derived food produ

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    525/06/0663

Alternative language

  • Project name in Czech

    Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů

  • Annotation in Czech

    Cílem tohoto projektu je sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny, modifikace stávajících a vypracování nových analytických metod pro stanovení klíčových látek vznikajících při této interakci a event. hledání a charakterizace látek dalších. Rovněž bude cílem nalezení takových látek či faktorů, které jsou representativní pro charakteristiku těchto změn. Budou použity nejmodernější postupy hmotnostní spektrometrie (MALDI TOF MS), kapilární elektroforézy, izoelektrické fokuzace, spektrofotometrie, HPLC a fluorescence, včetně laserem indukované. Výsledky řešení tohoto projektu umožní predikovat rezistenci genotypů ječmene podle hladin koncentrací metabolitů v obilce, ale také pomohou k výběru nejvhodnějších odrůd. Protože patogeny jsoučasto producenty karcinogenních a mutagenních látek na obilkách ječmene, výsledky řešení projektu rovněž umožní důkladnou chemickou analýzou kvality výběr suroviny a tím minimalizaci přenosu těchto zdraví škodlivých látek do potravin, krmiv

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Several new analytical methods and approaches for the determination of key components in barley and malt were developed and applied to evaluate different varieties of barley and influence of cultivation conditions and treatment on barley and malt quality

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2006

  • Realization period - end

    Dec 31, 2008

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 25, 2008

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP09-GA0-GA-U/02:2

  • Data delivery date

    Oct 22, 2009

Finance

  • Total approved costs

    3,242 thou. CZK

  • Public financial support

    3,242 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK