New procedures of barley and malt chemical analysis, determination of compounds responsible for their quality and chemometrics data exploration
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 6 (SGA02004GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Nové postupy chemické analýzy ječmene a sladu, stanovení látek určujících jejich kvalitu a chemometrická explorace dat
Annotation in Czech
Kvalita ječmene a sladu je důležitá v potravinářství, zejména sladařství a pivovarnictví. Je charakterizována chemickou analýzou - stanovením různých látek, ale dosud většinou jen ve sladu. Analýzou se pak často až příliš pozdě zjistí jeho nevyhovující kvalita a celá produkce přichází nazmar. Je proto snahou postihnout kvalitu produktů analýzou prvotní suroviny, tj. ječmene. Relace mezi chemickou analýzou ječmene a kvalitou sladu (a tím i vyrobeného piva) je dosud ne zcela jasná. Cílem projektu je (i) najít markery odpovědné za kvalitu ječmene, zejména v souvislosti s tvorbou látek vznikajících při napadení obilky ječmene plísněmi, (ii) modifikovat stávající, eventuelně vypracovat nové analytické postupy pro stanovení metabolitů plísní, (iii) aplikacíchemometrických technik nalézt nejdůležitější látky odpovědné za kvalitu a modelováním za pomoci např. genetických algoritmů a umělých neuronových sítí formulovat pomocí tzv. "soft" modelů vztah mezi výsledky analýz ječmene a kvalitou jeho produktů
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
A series of new analytical procedures and methods were developed in barley and malt for the determination of compounds either formed or which content is changed depending on cultivation conditions and when barley is attacked by fungi's. As for fungus m
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2004
Realization period - end
Jan 1, 2006
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP07-GA0-GA-U/03:2
Data delivery date
Oct 16, 2007
Finance
Total approved costs
1,983 thou. CZK
Public financial support
1,983 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK