All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New procedures of barley and malt chemical analysis, determination of compounds responsible for their quality and chemometrics data exploration

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 6 (SGA02004GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Nové postupy chemické analýzy ječmene a sladu, stanovení látek určujících jejich kvalitu a chemometrická explorace dat

  • Annotation in Czech

    Kvalita ječmene a sladu je důležitá v potravinářství, zejména sladařství a pivovarnictví. Je charakterizována chemickou analýzou - stanovením různých látek, ale dosud většinou jen ve sladu. Analýzou se pak často až příliš pozdě zjistí jeho nevyhovující kvalita a celá produkce přichází nazmar. Je proto snahou postihnout kvalitu produktů analýzou prvotní suroviny, tj. ječmene. Relace mezi chemickou analýzou ječmene a kvalitou sladu (a tím i vyrobeného piva) je dosud ne zcela jasná. Cílem projektu je (i) najít markery odpovědné za kvalitu ječmene, zejména v souvislosti s tvorbou látek vznikajících při napadení obilky ječmene plísněmi, (ii) modifikovat stávající, eventuelně vypracovat nové analytické postupy pro stanovení metabolitů plísní, (iii) aplikacíchemometrických technik nalézt nejdůležitější látky odpovědné za kvalitu a modelováním za pomoci např. genetických algoritmů a umělých neuronových sítí formulovat pomocí tzv. "soft" modelů vztah mezi výsledky analýz ječmene a kvalitou jeho produktů

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    A series of new analytical procedures and methods were developed in barley and malt for the determination of compounds either formed or which content is changed depending on   cultivation conditions and when barley is attacked by fungi's. As for fungus m

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2004

  • Realization period - end

    Jan 1, 2006

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP07-GA0-GA-U/03:2

  • Data delivery date

    Oct 16, 2007

Finance

  • Total approved costs

    1,983 thou. CZK

  • Public financial support

    1,983 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK