New ‚ ‘masked’ fusarium mycotoxins occurring in malt and beer, explaining the ways of origination and suggesting strategies for their mitigation
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
M2 - International cooperation
Contract ID
MSMT-5130/2018-1
Alternative language
Project name in Czech
Nové ‚maskované‘ fusariové mykotoxiny vyskytující se ve sladu a pivu, objasnění jejich vzniku a návrh strategií pro jejich minimalizaci
Annotation in Czech
Cílem předkládaného projektu je realizace integrovaného výzkumu v oblasti „maskovaných“ fusariových mykotoxinů, tj. konjugátů s mono-/oligoglykosidy, v rámci řetězce ječmen – slad - pivo. Pozornost bude směřována zejména na chemickou charakteristiku možných struktur vyskytujících se v těchto rizikových potravních komoditách, která úzce souvisí s jejich biologickou dostupností v gastrointestinálním traktu člověka, a tedy zdravotním rizikem z toho pramenícím. Bude zde maximální snaha o objasnění technologických vlivů působících během sladařství a pivovarství, které vedou k nárůstům koncentrací těchto látek v meziproduktech a finálních produktech, a budou testovány nové úpravy kritických technologických mezikroků vedoucí k minimalizaci vzniku nových mykotoxinových konjugátů. Nedílnou součástí projektu bude syntéza analytických standardů, která umožní zcela jednoznačnou identifikaci a přesnou kvantifikaci konjugovaných mykotoxinů ve sladu a pivu, která doposud nebyla možná. Vyvíjeny budou i rychlé postupy stanovení celkového množství konjugovaných mykotoxinů pomocí hydrolytických enzymů, které by bylo možné provozovat v rutinních méně vybavených laboratořích potravinářských provozů. Ty pak získají možnost rychlé a efektivní kontroly dodávané vstupní suroviny, což povede k jednoznačnému zvýšení kvality a bezpečnosti produkovaného sladu a piva. Úspěšné řešení projektu se promítne nejen do podpory kvality produkce významného průmyslového odvětví v obou partnerských zemích, ale přispěje i k ochraně zdraví konzumentů, pro které chronický příjem i nízkých hladin mykotoxinů při konzumaci piva může znamenat nezanedbatelné zdravotní riziko. S ohledem na komplementaritu odborné kompetence řešitelských pracovišť a zkušenosti, kterými obě pracoviště disponují, lze předpokládat vysoce efektivní realizaci stanovených cílů.
Scientific branches
R&D category
IF - RDI infrastructure
OECD FORD - main branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
OECD FORD - secondary branch
—
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
EI - Biotechnology and bionics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project was implemented within the framework of Czech-Bavarian cooperation in R&D, the main goal of which was to promoting the development of cross-border cooperation, contributing to scientific progress in the Czech Republic and the Free State of Bavaria through the funding of joint projects. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2018
Realization period - end
Dec 31, 2020
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 19, 2020
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP21-MSM-8E-U/01:1
Data delivery date
Jun 19, 2021
Finance
Total approved costs
978 thou. CZK
Public financial support
978 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK