All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New ‚ ‘masked’ fusarium mycotoxins occurring in malt and beer, explaining the ways of origination and suggesting strategies for their mitigation

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    M2 - International cooperation

  • Contract ID

    MSMT-5130/2018-1

Alternative language

  • Project name in Czech

    Nové ‚maskované‘ fusariové mykotoxiny vyskytující se ve sladu a pivu, objasnění jejich vzniku a návrh strategií pro jejich minimalizaci

  • Annotation in Czech

    Cílem předkládaného projektu je realizace integrovaného výzkumu v oblasti „maskovaných“ fusariových mykotoxinů, tj. konjugátů s mono-/oligoglykosidy, v rámci řetězce ječmen – slad - pivo. Pozornost bude směřována zejména na chemickou charakteristiku možných struktur vyskytujících se v těchto rizikových potravních komoditách, která úzce souvisí s jejich biologickou dostupností v gastrointestinálním traktu člověka, a tedy zdravotním rizikem z toho pramenícím. Bude zde maximální snaha o objasnění technologických vlivů působících během sladařství a pivovarství, které vedou k nárůstům koncentrací těchto látek v meziproduktech a finálních produktech, a budou testovány nové úpravy kritických technologických mezikroků vedoucí k minimalizaci vzniku nových mykotoxinových konjugátů. Nedílnou součástí projektu bude syntéza analytických standardů, která umožní zcela jednoznačnou identifikaci a přesnou kvantifikaci konjugovaných mykotoxinů ve sladu a pivu, která doposud nebyla možná. Vyvíjeny budou i rychlé postupy stanovení celkového množství konjugovaných mykotoxinů pomocí hydrolytických enzymů, které by bylo možné provozovat v rutinních méně vybavených laboratořích potravinářských provozů. Ty pak získají možnost rychlé a efektivní kontroly dodávané vstupní suroviny, což povede k jednoznačnému zvýšení kvality a bezpečnosti produkovaného sladu a piva. Úspěšné řešení projektu se promítne nejen do podpory kvality produkce významného průmyslového odvětví v obou partnerských zemích, ale přispěje i k ochraně zdraví konzumentů, pro které chronický příjem i nízkých hladin mykotoxinů při konzumaci piva může znamenat nezanedbatelné zdravotní riziko. S ohledem na komplementaritu odborné kompetence řešitelských pracovišť a zkušenosti, kterými obě pracoviště disponují, lze předpokládat vysoce efektivní realizaci stanovených cílů.

Scientific branches

  • R&D category

    IF - RDI infrastructure

  • OECD FORD - main branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - secondary branch

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    EI - Biotechnology and bionics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project was implemented within the framework of Czech-Bavarian cooperation in R&D, the main goal of which was to promoting the development of cross-border cooperation, contributing to scientific progress in the Czech Republic and the Free State of Bavaria through the funding of joint projects. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2018

  • Realization period - end

    Dec 31, 2020

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 19, 2020

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP21-MSM-8E-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 19, 2021

Finance

  • Total approved costs

    978 thou. CZK

  • Public financial support

    978 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK