Barley Protection against Mykotoxins Producing Fytopathogenic Fungi of Fusarium spp. as the Way of Increase the Quality and Stability of Malt and Beer
Project goals
Fusarium head blight causes severe yield and quality losses, but the most serious concern is the possible mycotoxin contamination of cereal food and feed. A lot of malting barley cultivars are susceptible to Fusarium spp. infection. These pathogens not,tonly reduce the final yield but also increase the risk of malt contamination with mykotoxins. The toxins can influence the stability of beer as well as increase the risk for human health. We will assessed the resistance sources of barley to Fusarium he,ad blight and evaluate the effects of genotype, pathogen isolate, chemical treatment and enviromental conditions on accumulation of mycotoxins in grain. Genetic, molecular, phytopathological and agrotechnical approaches will be used.,
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
KONTAKT
Call for proposals
KONTAKT 2 (SMSM200232001)
Main participants
Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Ochrana ječmene proti mykotoxickým fytopatogenním houbám rodu Fusarium spp. Jako cesta zvýšení kvality a stability sladu a piva
Annotation in Czech
Fuzárijní hniloby klasů způsobují vážné výnosové a kvalitativní ztráty obilnin, z nichž nejvážnějšími je možná kontaminace mykotoxiny obilních produktů. Řada odrůd sladovnických ječmenů je náchylná k infekci Fusarium spp. Tyto patogenní organismy nesnižu, jí jen výnos, ale také zvyšují riziko kontaminace sladu mykotoxiny. Toxiny ovlivňují stabilitu piva a jsou nebezpečím pro zdraví lidí. V projektu budou hodnoceny zdroje odolnosti ječmene k napadení fuzárii, sledovány vlivy genotypu, isolátu patogena, che, mické ochraqny a prostředí na akumulaci mykotoxinů v zrně. Genetické, molekulární, fytopatologické a agrotechnické přístupy budou využity.,
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
CEP - secondary branch
GE - Plant cultivation
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
testing of vast collection of gene bank of sprong barley to testify resistance to fussarium infection
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2002
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/MSM/MSM5ME/U/N/4:2
Data delivery date
Jun 2, 2008
Finance
Total approved costs
856 thou. CZK
Public financial support
521 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
335 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
856 CZK thou.
Public support
521 CZK thou.
60%
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
CEP
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
Solution period
01. 01. 2002 - 01. 01. 2004