All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Pulsed electric field as an innovative tool for decreasing Fusarium micromycetes and mycotoxins in the barley-malt-beer production chain

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    SGA0202000001

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    20-14649S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Pulzní elektrické pole jako inovativní nástroj snižující výskyt mikromycet rodu Fusarium a mykotoxinů v řetězci ječmen-slad-pivo

  • Annotation in Czech

    Účinná kontrola fusariové infekce ječmene má vzhledem k riziku produkce mykotoxinů velký význam pro sladovnický průmysl. Pro zlepšení bezpečnosti finálního sladu a piva je velmi žádoucí zavedení přístupů, které snižují růst plísní během sladování. I když doposud byla testována řada fyzikálních, chemických a biologických metod, žádná z nich nesplňovala všechna požadovaná kritéria týkající se účinnosti ošetření a kvality sladu. V tomto kontextu představuje technologie pulzního elektrického pole (PEF) zajímavou alternativu s potenciálem efektivní mikrobiální inaktivace s minimálními nežádoucími účinky. Náš výzkum bude zahrnovat nové genomické, transkriptomické a metabolomické přístupy založené na moderních molekulárně genetických metodách a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrii, které budou charakterizovat fyzikálně-chemické a (bio)chemické změny, ke kterým dochází po aplikaci PEF na fusarii infikovaný ječmen. Dále bude vyhodnocen vliv PEF na kvalitativní parametry meziproduktů a finálních produktů sladařsko-pivovarské technologie s cílem posoudit budoucí aplikovatelnost v praxi.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - secondary branch

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CB - Analytical chemistry, separation

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2020

  • Realization period - end

    Jun 30, 2023

  • Project status

  • Latest support payment

    Apr 1, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP24-GA0-GA-R

  • Data delivery date

    May 21, 2024

Finance

  • Total approved costs

    9,665 thou. CZK

  • Public financial support

    9,143 thou. CZK

  • Other public sources

    528 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    57 thou. CZK