All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Rheometry and sensoric assesment of food texture

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Reometrie a senzorika potravin

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je prohloubit znalosti reologických vlastností potravin ve vztahu k jejich hodnocení kvality. Jde především o nalezení vztahů mezi senzorickými a přístrojově měřenými atributy textury, definovanými normou ISO 11036, k jejímuž plnému převzetí do české legislativy chybí ověření tuzemských vzorů. V rámci projektu bude hledán vztah mezi senzorickou a přístrojovou viskositou nenewtonských kapalných potravin, zkoumány elastické projevy vazkých anomálních kapalin ve výtlačném reometru vlastní konstrukce, která bude dále vylepšována a v neposlední řadě bude prakticky ověřována konstrukce dříve navrženého oscilačního reometru pro řadu netradičních aplikací.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    JJ - Other materials

  • CEP - another secondary branch

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20501 - Materials engineering<br>20502 - Paper and wood<br>20503 - Textiles; including synthetic dyes, colours, fibres (nanoscale materials to be 2.10; biomaterials to be 2.9)<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21001 - Nano-materials (production and properties)<br>21002 - Nano-processes (applications on nano-scale); (biomaterials to be 2.9)<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    V rámci projektu byly otestovány kapilární, vytlačovací a oscilační reometr, včetně vývoje a úprav softwarového vybavení. Zařízení byla ověřena na příkladě modelových kapalin i na příkladě reálných vzorků kapalných a polotekutých potravin. Výsledky jsou

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 1998

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    3,050 thou. CZK

  • Public financial support

    2,892 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK