Rheometry and sensoric assesment of food texture
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Reometrie a senzorika potravin
Annotation in Czech
Cílem projektu je prohloubit znalosti reologických vlastností potravin ve vztahu k jejich hodnocení kvality. Jde především o nalezení vztahů mezi senzorickými a přístrojově měřenými atributy textury, definovanými normou ISO 11036, k jejímuž plnému převzetí do české legislativy chybí ověření tuzemských vzorů. V rámci projektu bude hledán vztah mezi senzorickou a přístrojovou viskositou nenewtonských kapalných potravin, zkoumány elastické projevy vazkých anomálních kapalin ve výtlačném reometru vlastní konstrukce, která bude dále vylepšována a v neposlední řadě bude prakticky ověřována konstrukce dříve navrženého oscilačního reometru pro řadu netradičních aplikací.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
JJ - Other materials
CEP - another secondary branch
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20501 - Materials engineering<br>20502 - Paper and wood<br>20503 - Textiles; including synthetic dyes, colours, fibres (nanoscale materials to be 2.10; biomaterials to be 2.9)<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21001 - Nano-materials (production and properties)<br>21002 - Nano-processes (applications on nano-scale); (biomaterials to be 2.9)<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
V rámci projektu byly otestovány kapilární, vytlačovací a oscilační reometr, včetně vývoje a úprav softwarového vybavení. Zařízení byla ověřena na příkladě modelových kapalin i na příkladě reálných vzorků kapalných a polotekutých potravin. Výsledky jsou
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
3,050 thou. CZK
Public financial support
2,892 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK