Anaerobic food spoiling bacteria and their biofilm forming potential
Project goals
The project is aimed at isolation and identification of anaerobic bacteria in real biofilms from food industry and in experimental research of factors (nutritive, culturing, stimulating and inhibiting) influencing the adhesion of selected anaerobic food spoiling species to solid surfaces. The project is based on comparison of experimental data on adhesion intensities and growth rates of anaerobic bacteria adhered to solid materials (glass, plastics, steel etc.), with predictions of adhesion made according to mathematical models (X/DLVO theory, balance of interfacial free energies) using the physicochemical properties of interacting surfaces as inputs. Based on the accordance between experiments and models it will be possible to identify the main driving forces of the adhesion and subsequent biofilm formation. The results will help to clarify the role of anaerobes in biofilm formation, in industrial practice to decrease the risks of biofilm formation by modifying the environmental conditions and surface properties of solids and further in processes of surface cleaning and sanitation.
Keywords
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 15 (SGA02012GA-ST)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P503-12-1424
Alternative language
Project name in Czech
Anaerobní bakterie kazící potraviny a jejich schopnost vytvářet biofilmy
Annotation in Czech
Náplní projektu je izolace a identifikace anaerobních bakterií v reálných biofilmech z průmyslových potravinářských provozů a experimentální studium faktorů (nutričních, kultivačních, stimulačních a inhibičních), které ovlivňují adhezi vybraných druhů anaerobních bakterií kazících potraviny na pevné povrchy. Projekt je stavěn na srovnání experimentálních dat o intenzitě adheze a rychlosti růstu již ulpělých anaerobních bakterií na pevných materiálech (sklo, plasty, ocel atd.) s předpovědí adheze podle matematických modelů (X/DLVO teorie, bilance mezifázové volné energie) vycházejících z fyzikálně-chemických vlastností interagujících povrchů. Pomocí souladu mezi pokusem a některým z modelů lze identifikovat řídící děje mechanismu adheze a následné tvorby biofilmu bakterií. Výsledky výzkumu mechanismu počáteční fáze tvorby biofilmu anaerobními bakteriemi budou využitelné pro objasnění podílu anaerobů na tvorbě biofilmů, v potravinářské praxi pak ke snížení rizika tvorby biofilmu úpravou podmínek prostředí a povrchových vlastností materiálů a v procesech čištění a sanitace povrchů.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
EI - Biotechnology and bionics
10606 - Microbiology
10607 - Virology
20801 - Environmental biotechnology
20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management
20803 - Environmental biotechnology related ethics
20901 - Industrial biotechnology
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
21101 - Food and beverages
30401 - Health-related biotechnology
30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)
30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])
30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)
30405 - Medical biotechnology related ethics
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming
40403 - Agricultural biotechnology related ethics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
In comparison with other postponed reports from different panels and taking into account the new criteria for evaluation of the final reports, the discipline committee proposes an "accomplished" classification.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2012
Realization period - end
Nov 24, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 1, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-GA0-GA-U/03:1
Data delivery date
Jun 28, 2017
Finance
Total approved costs
6,263 thou. CZK
Public financial support
6,263 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
6 263 CZK thou.
Public support
6 263 CZK thou.
100%
Provider
Czech Science Foundation
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2012 - 24. 11. 2016