All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sardines and sprats as the potential source of nutrients required for supporting proper function of immune system in in vitro and in vivo models

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

  • Contest type

    M2 - International cooperation

  • Contract ID

    21-42021L

Alternative language

  • Project name in Czech

    Sardinky a šproty jako potenciální zdroj živin potřebných pro podporu správné funkce imunitního systému v in vitro a in vivo modelech

  • Annotation in Czech

    Vědci z celého světa se snaží najít lék a vakcínu, která by pomohla v boji s těžkým akutním respiračním syndromem koronaviru 2 (SARS-CoV-2). Odpověď imunitního systému je důležitá při ochraně před virovou infekcí a při boji s ní. Pro správnou funkci imunitního systému je klíčová také výživa. Z tohoto důvodu je nutná adekvátní hladina n-3 mastných kyselin, vit. D a A, zinku, selenu a jódu v lidském organismu. Vyvážená strava je důležitým faktorem pro prevenci a boj se SARS-CoV-2 a dalšími budoucími virovými infekcemi. Sardinky a šproty, ryby z čeledi Clupeidae, jsou bohaté nejen na n-3 PUFA s dlouhým řetězcem, zejména na eikosapentaenovou a dokosahexaenovou kyselinu, ale také na různé další sloučeniny, které jsou prospěšné pro organismus. Znalosti účinku ryb na infekci SARS-CoV-2 a jejich vliv na oxidační stres a záněty by mohly podpořit častější konzumaci sardinek a šprotů v každodenní stravě a zároveň by mohly pomoci nejen při ochraně před virovou infekcí.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • OECD FORD - secondary branch

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    FP - Other medical fields

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Oct 1, 2021

  • Realization period - end

    Dec 31, 2024

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

    May 4, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP24-GA0-GF-R

  • Data delivery date

    Feb 19, 2024

Finance

  • Total approved costs

    6,329 thou. CZK

  • Public financial support

    6,329 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK