Small farms and short food supply chains under economic crisis – evidence from COVID-19 pandemic
Project goals
Globally small-scale family farms experience market pressure, decreasing their economic and market power and positioning in the food value chain, due to dominant large international companies. This project will assess the impact of crises, like the COVID-19 crisis, on small farms in short food supply chains in the Czech Republic and Poland. The primary research question investigates the benefits of short food supply chains for small farmers in both countries during crises. Six secondary research questions investigate the experience, vulnerability, resilience, sustainability and performance of small farmers in short food supply chains in both countries. Innovative research methods are used to evaluate the role of short food supply chains to improve small farmers' vulnerability, sustainability, and resilience during crises. Project results will inform economic policy support to small farmers in crisis times.
Keywords
small farmsshort food supply chainseconomic crisispandemicin-depth interviewsPolandCzech Republiccomparative analysis
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Mendelova univerzita v Brně / Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií
Contest type
M2 - International cooperation
Contract ID
23-04055L
Alternative language
Project name in Czech
Malé farmy a krátké potravinové řetězce v době ekonomické krize - poznatky z pandemie COVID-19
Annotation in Czech
V důsledku procesů ekonomické globalizace, globálně malé rodinné farmy zažívají tržní tlak, který snižuje jejich ekonomickou a tržní sílu a pozici v potravinovém hodnotovém řetězci. Tento projekt posoudí dopad krizí, jako je krize COVID-19, na malé farmy v krátkých potravinových řetězcích v České republice a Polsku. Primární výzkumná otázka zkoumá výhody krátkých potravinových dodavatelských řetězců pro malé farmáře v obou zemích během krize. V rámci toho, šest sekundárních výzkumných otázek dále zkoumá zkušenosti, zranitelnost, odolnost, udržitelnost a výkonnost malých farmářů v krátkých potravinových dodavatelských řetězcích v obou zemích. Inovativní výzkumné metody se používají k hodnocení role krátkých potravinových dodavatelských řetězců ke zlepšení zranitelnosti, udržitelnosti a odolnosti malých zemědělců během krizí. Výsledky projektu vytváří předpoklady pro informovanou tvorbu hospodářské politiky pro drobné zemědělce v době krizí.
Scientific branches
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2023
Realization period - end
Dec 31, 2025
Project status
K - Ending multi-year project
Latest support payment
Apr 9, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-GA0-GF-R
Data delivery date
Mar 14, 2025
Finance
Total approved costs
3,140 thou. CZK
Public financial support
3,140 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
3 140 CZK thou.
Public support
3 140 CZK thou.
100%
Provider
Czech Science Foundation
OECD FORD
Applied Economics, Econometrics
Solution period
01. 01. 2023 - 31. 12. 2025