All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Study of cultivar effect on qualitative and quantitative variability of patatin protein family in potato tubers

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Standardní projekty 3 (SGA02003GA1PD)

  • Main participants

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Studium vlivu odrůdy na kvalitativní a kvantitativní variabilitu bílkovin patatinového komplexu v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.)

  • Annotation in Czech

    Patatinové bílkoviny představují nejvýznamnější skupinu bílkovin bramborových hlíz. Předpokládá se, že plní funkci hlavní zásobní bílkoviny, ale rovněž u nich byla zjištěna mnohočetná enzymatická aktivita s uplatněním v obranném systému rostliny.Nejvýznamnější je aktivita nespecifické lipid acyl hydrolázy (LAH). S ohledem na biologické a fyzikálně-chemické vlastnosti patatinových bílkovin se uvažuje o jejich izolaci při zpracovatelském procesu průmyslových brambor a s jejich následným využitím vpotravinářských technologiích. Podíl patatinových bílkovin v bramborových bílkovinách je velmi variabilní - uváděno je rozpětí 20 až 60 %. Informace o rozsahu vlivu odrůdy na obsah této skupiny bílkovin v bramborových hlízách nejsou dostupné. Projekt sezabývá studiem rozsahu vlivu odrůdy na kvalitativní a kvantitativní variabilitu bílkovin patatinového komplexu v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.). Studium bude probíhat sledováním kvantitativních rozdílů na rozsáhlejším souboru 40 odrůd brambor

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - secondary branch

    EB - Genetics and molecular biology

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>30101 - Human genetics<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Patatin proteins represent the most important part of potato tuber proteins. The aim of the project has been studying of the basic biochemical properties of patatin proteins in dependece on a cultivar variability. The evaluation of relative patatin conte

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2003

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-GA0-GP-U/06:6

  • Data delivery date

    May 19, 2008

Finance

  • Total approved costs

    690 thou. CZK

  • Public financial support

    690 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK