Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program MA
Call for proposals
Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
27826/03-3020
Alternative language
Project name in Czech
Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.
Annotation in Czech
Bílkoviny bramborových hlíz jsou považovány za velmi cenné bílkoviny rostlinného původu, které mají vynikají nutriční a biologickou hodnotou. Jsou vodorozpustné a při výrobě bramborového škrobu přecházejí do tekutých odpadů, čímž se podílejí na celkovémnegativním zatížení životního prostředí činností škrobárenského podniku. Cílem projektu je navrhnout vhodnou metodiku pro precipitaci a následnou konzervaci bílkovinných precipitátů z hlízové vody vznikající jako odpad při výrobě škrobu, která by nepoškozovala biologicky cenné vlastnosti hlízových bílkovin a jejich opětovnou rozpustnost. Dalším cílem projektu je stanovit rozsah vlivu agroekologických faktorů (ročník, stanoviště, odrůda, N-hnojení) na kvantitativní a kvalitativní variabilitu bílkovin v hlízách brambor - hodnocení bílkovinných frakcí (patatinové proteiny, inhibitory proteáz) a hodnocení skladby aminokyselin. Doplňkově budou hodnoceny korelační vztahy obsahu bílkovin k ostatním obsahově významným látkám hlízy (obsah škrobu, obsah sušiny,
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Solution of project, running of works and intentions are very quality and coresponded with original intentions. Project belongs to above standard projets.
Solution timeline
Realization period - beginning
Feb 1, 2004
Realization period - end
Dec 1, 2007
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 28, 2007
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP08-MZE-QF-U/05:2
Data delivery date
May 20, 2009
Finance
Total approved costs
2,912 thou. CZK
Public financial support
2,912 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK