All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QF4030

Isolation of potato proteins from waste of potato starch industry and evaluation of agroecological effects on their quantitative and qualitative variability.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Research program MA

  • Call for proposals

    Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    27826/03-3020

Alternative language

  • Project name in Czech

    Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.

  • Annotation in Czech

    Bílkoviny bramborových hlíz jsou považovány za velmi cenné bílkoviny rostlinného původu, které mají vynikají nutriční a biologickou hodnotou. Jsou vodorozpustné a při výrobě bramborového škrobu přecházejí do tekutých odpadů, čímž se podílejí na celkovémnegativním zatížení životního prostředí činností škrobárenského podniku. Cílem projektu je navrhnout vhodnou metodiku pro precipitaci a následnou konzervaci bílkovinných precipitátů z hlízové vody vznikající jako odpad při výrobě škrobu, která by nepoškozovala biologicky cenné vlastnosti hlízových bílkovin a jejich opětovnou rozpustnost. Dalším cílem projektu je stanovit rozsah vlivu agroekologických faktorů (ročník, stanoviště, odrůda, N-hnojení) na kvantitativní a kvalitativní variabilitu bílkovin v hlízách brambor - hodnocení bílkovinných frakcí (patatinové proteiny, inhibitory proteáz) a hodnocení skladby aminokyselin. Doplňkově budou hodnoceny korelační vztahy obsahu bílkovin k ostatním obsahově významným látkám hlízy (obsah škrobu, obsah sušiny,

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GC - Plant growing, crop rotation

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Solution of project, running of works and intentions are very quality and coresponded with original intentions. Project belongs to above standard projets.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Feb 1, 2004

  • Realization period - end

    Dec 1, 2007

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 28, 2007

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP08-MZE-QF-U/05:2

  • Data delivery date

    May 20, 2009

Finance

  • Total approved costs

    2,912 thou. CZK

  • Public financial support

    2,912 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK