Purine content in meat alternatives: evaluation of risks and possibilities in reducing their impact on hyperuricemia
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Post-graduate (doctorate) grants
Call for proposals
Postdoktorandské granty 8 (SGA02008GA1PD)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
525/08/P503
Alternative language
Project name in Czech
Obsah purinových látek v náhražkách masa: zhodnocení rizik a možností snížení jejich vlivu na hyperuricemii
Annotation in Czech
Výskyt dny je ovlivněn dietárním příjmem purinových bází, z nichž zejména u hypoxanthin a adenin mají v organismu vysoký urikogenní potencíiál, který může vést v některých případech k ukládání krystalů kyseliny močové v kloubní tekutině, způsobujícího zánětlivou artritidu. V současné době se prudce rozrostl trh s náhražkami masa, nabízející široké množství potravin z rozmanitých proteinových zdrojů, jako například mykoprotein, sójový proteinový izolát, hrachový protein nebo pšeničný protein. Některé zesurovin, z nichž jsou tyto proteiny izolovány jsou známy vysokým obsahem purinových bází. Přestože jsou tyto výroby nabízeny jako zdravé náhražky masa, jejich zvýšená konzumace by mohla vést k výskytu dny. Vzhledem k tomu, že u některých extraktů nebolátek izolovaných z potravin, zeleniny, ovoce, koření nebo léčivých rostlin byly zjištěny schopnosti inhibovat enzymatický metabolismus purinů, obohacování těchto výrobků jimi by zlepšilo jejich dietetické vlastnosti, odpovídajících kriteriím funkčních
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project aimed revisiting the dietary contribution of foods and drinks on possible incidence of hyperuricaemia and gout. Gout is one of the important diseases prevalent in approx. 2% of population and still on progress. Similar to obesity, gout is a disorder connected with life style. First aim of the project targeted novel vegetarian foods - meat substitutes that are marketed for subjects int
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2008
Realization period - end
Dec 31, 2010
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 16, 2010
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP11-GA0-GP-U/04:3
Data delivery date
Mar 20, 2015
Finance
Total approved costs
994 thou. CZK
Public financial support
994 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK