The products of oxidative degradation of phenolic compounds in plant foods
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Post-graduate (doctorate) grants
Call for proposals
Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P503-12-P166
Alternative language
Project name in Czech
Produkty oxidativní degradace fenolických látek v rostlinných potravinách
Annotation in Czech
Oxidativní degradace přírodních antioxidantů jako jsou fenolické látky je nevyhnutelným důsledkem stárnutí rostlin, jejich zpracování a skladování, a současně se jedná o hlavní faktor ovlivňující antioxidační kapacitu, funkcionalitu a trvanlivost rostlinných potravin. Produkty oxidace fenolických látek (PPCO) nicméně zůstávají většinou neznámé nebo jsou považovány za málo aktivní polymerní sloučeniny. Teprve nedávno jsme v rostlinách objevili dosud neznámé nízkomolekulární produkty oxidace fenolických látek. Vzhledem k vysokému obsahu fenolických látek v rostlinách očekáváme, že nalezneme podobné látky i v potravinách rostlinného původu. Tyto oxidované látky mají neznámé vlastnosti a není zřejmé jak ovlivňují bezpečnost a kvalitu potravin. Cílem tohotoprojektu je studium nízkomolekulárních produktů oxidace fenolických látek, jejich produkce in vitro, screening vybraných potravin a testování biologických aktivit - antioxidační kapacity, genotoxicity a cytotoxicity.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
It was found that oxidation of common phenolic compounds results in stable low molecular-weight compounds - diacids, PPCO.Were determined diacids in various plants/foods as a free compounds for the first time, these compounds are not cytotoxic. Results of project were published in 1 IF journal.No problems were found in using the financial means.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2014
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 31, 2014
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP15-GA0-GP-U/02:2
Data delivery date
May 6, 2016
Finance
Total approved costs
2,035 thou. CZK
Public financial support
2,035 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK