All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The products of oxidative degradation of phenolic compounds in plant foods

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    P503-12-P166

Alternative language

  • Project name in Czech

    Produkty oxidativní degradace fenolických látek v rostlinných potravinách

  • Annotation in Czech

    Oxidativní degradace přírodních antioxidantů jako jsou fenolické látky je nevyhnutelným důsledkem stárnutí rostlin, jejich zpracování a skladování, a současně se jedná o hlavní faktor ovlivňující antioxidační kapacitu, funkcionalitu a trvanlivost rostlinných potravin. Produkty oxidace fenolických látek (PPCO) nicméně zůstávají většinou neznámé nebo jsou považovány za málo aktivní polymerní sloučeniny. Teprve nedávno jsme v rostlinách objevili dosud neznámé nízkomolekulární produkty oxidace fenolických látek. Vzhledem k vysokému obsahu fenolických látek v rostlinách očekáváme, že nalezneme podobné látky i v potravinách rostlinného původu. Tyto oxidované látky mají neznámé vlastnosti a není zřejmé jak ovlivňují bezpečnost a kvalitu potravin. Cílem tohotoprojektu je studium nízkomolekulárních produktů oxidace fenolických látek, jejich produkce in vitro, screening vybraných potravin a testování biologických aktivit - antioxidační kapacity, genotoxicity a cytotoxicity.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    It was found that oxidation of common phenolic compounds results in stable low molecular-weight compounds - diacids, PPCO.Were determined diacids in various plants/foods as a free compounds for the first time, these compounds are not cytotoxic. Results of project were published in 1 IF journal.No problems were found in using the financial means.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2012

  • Realization period - end

    Dec 31, 2014

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 31, 2014

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP15-GA0-GP-U/02:2

  • Data delivery date

    May 6, 2016

Finance

  • Total approved costs

    2,035 thou. CZK

  • Public financial support

    2,035 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK