Innovative strategy to ensure effective control of safe food production chain.
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
KONTAKT II
Call for proposals
KONTAKT II 1 (SMSM2011LH1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
MSMT-6784/2013-311
Alternative language
Project name in Czech
Inovativni strategie efektivní kontroly bezpečného produkčního řetězce potravin.
Annotation in Czech
Kvalita potravin je jedním z významných faktorů ovlivňujících zdravotní stav populace. Za určitých okolností mohou potraviny obsahovat toxické či antinutriční sloučeniny. Pro jejich sledování v celém řetězci agrární ekosystém - zpracování a potažmo pro přijímání opatření vedoucích k jejich minimalizaci / eliminaci je nutné disponovat vhodnými analytickými postupy. Hlavním cílem tohoto projektu bude vyvinout a validovat rychlé a efektivní multidetekční analytické postupy, které umožní laboratořím včetněorgánů úřední kontroly rychlejší a efektivnější kontrolu potravin, potravinových surovin a krmiv. V rámci řešení se budeme snažit reagovat i na potenciální krizové situace, jakými v minulosti byly například problémy s melaminem v Číně nebo v současnostikontaminace ryb a mořských plodů polycyklickými aromatickými uhlovodíky v Mexickém zálivu v důsledku úniku ropy.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
AQ - Safety and health protection, safety in operating machinery
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30305 - Occupational health
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Several multianalyte procedures for analysis of a wide range of contaminants in food and dietary supplements were developed and successfully validate within this project. There methods were subsequently applied within the pilot studies of real life samples. Each year, some students / young scientists visited the laboratories of US partner.
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2011
Realization period - end
Dec 31, 2014
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 3, 2014
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP15-MSM-LH-U/01:1
Data delivery date
Jul 2, 2015
Finance
Total approved costs
2,400 thou. CZK
Public financial support
2,400 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK