All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
LH11059

Innovative strategy to ensure effective control of safe food production chain.

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    KONTAKT II

  • Call for proposals

    KONTAKT II 1 (SMSM2011LH1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    MSMT-6784/2013-311

Alternative language

  • Project name in Czech

    Inovativni strategie efektivní kontroly bezpečného produkčního řetězce potravin.

  • Annotation in Czech

    Kvalita potravin je jedním z významných faktorů ovlivňujících zdravotní stav populace. Za určitých okolností mohou potraviny obsahovat toxické či antinutriční sloučeniny. Pro jejich sledování v celém řetězci agrární ekosystém - zpracování a potažmo pro přijímání opatření vedoucích k jejich minimalizaci / eliminaci je nutné disponovat vhodnými analytickými postupy. Hlavním cílem tohoto projektu bude vyvinout a validovat rychlé a efektivní multidetekční analytické postupy, které umožní laboratořím včetněorgánů úřední kontroly rychlejší a efektivnější kontrolu potravin, potravinových surovin a krmiv. V rámci řešení se budeme snažit reagovat i na potenciální krizové situace, jakými v minulosti byly například problémy s melaminem v Číně nebo v současnostikontaminace ryb a mořských plodů polycyklickými aromatickými uhlovodíky v Mexickém zálivu v důsledku úniku ropy.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    AQ - Safety and health protection, safety in operating machinery

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30305 - Occupational health

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Several multianalyte procedures for analysis of a wide range of contaminants in food and dietary supplements were developed and successfully validate within this project. There methods were subsequently applied within the pilot studies of real life samples. Each year, some students / young scientists visited the laboratories of US partner.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Mar 1, 2011

  • Realization period - end

    Dec 31, 2014

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 3, 2014

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP15-MSM-LH-U/01:1

  • Data delivery date

    Jul 2, 2015

Finance

  • Total approved costs

    2,400 thou. CZK

  • Public financial support

    2,400 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK