All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New strategies to study the role of temperature-sensitive TRP channels in the detection of astringents

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

  • Call for proposals

    SMSM2024LU004

  • Main participants

    Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    ---

Alternative language

  • Project name in Czech

    Nové strategie studia úlohy teplotně citlivých TRP kanálů v detekci adstringentů

  • Annotation in Czech

    Astringence (trpkost) je dotykový vjem suchosti a drsnosti vnímaný v ústní dutině, který závisí na teplotě a kombinuje několik dílčích pocitů, jako je hrubost, svraštělost nebo sametovost. Přestože molekulární nástup adstringence je spojován s aktivací specifických mechanoreceptorů a receptorů spřažených s G-proteinem, není známo, jak k tomuto trigeminálnímu pocitu přispívají teplotně citlivé iontové kanály přítomné v ústní dutině. Jak v ústní tkáni, tak v trigeminálních neuronech jsou exprimovány teplotně citlivé transientní receptorové potenciálové (termoTRP) kanály, které v periferním senzorickém systému člověka zodpovídají za vznik nervové signalizace nezbytné k posouzení charakteru vnějších podnětů různých modalit, včetně chuťových. Jedná se o základní fyziologický, evolučně vysoce konzervovaný mechanismus, kterým je informace o podnětech z prostředí, včetně nepříjemných chuťových látek, přenášena do centrálního nervového systému, kde je následně vyhodnocena jako příznivá, či nepříznivá pro organismus. Záměrem tohoto projektu je charakterizovat úlohu teplotně citlivých iontových kanálů TRP při převodu a modulaci adstringentních chuťových podnětů. Cílem je porozumět fyziologickým mechanizmům, které jsou základem této senzorické modality na buněčné a molekulární úrovni, a najít možné způsoby její modulace. Kromě přínosu pro základní výzkum přispěje předložený projekt v rámci kvalifikovaného mezinárodního konsorcia k translačnímu vývoji relevantního buněčného modelu, který bude určen pro objektivní testování potravinových složek, zejména rostlinných proteinových produktů s potenciálně nepříznivým chuťovým účinkem. Důkladná znalost mechanizmů, kterým působí adstringentní látky na molekulární úrovni, je nezbytná pro budoucí vývoj inovativních technologických přístupů k zajištění zdravých a chutných potravin rostlinného původu.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    10620 - Other biological topics

  • OECD FORD - secondary branch

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Sep 1, 2024

  • Realization period - end

    Oct 23, 2027

  • Project status

    B - Running multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 24, 2025

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP25-MSM-LU-R

  • Data delivery date

    Mar 7, 2025

Finance

  • Total approved costs

    8,543 thou. CZK

  • Public financial support

    8,543 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK