New strategies to study the role of temperature-sensitive TRP channels in the detection of astringents
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
SMSM2024LU004
Main participants
Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
---
Alternative language
Project name in Czech
Nové strategie studia úlohy teplotně citlivých TRP kanálů v detekci adstringentů
Annotation in Czech
Astringence (trpkost) je dotykový vjem suchosti a drsnosti vnímaný v ústní dutině, který závisí na teplotě a kombinuje několik dílčích pocitů, jako je hrubost, svraštělost nebo sametovost. Přestože molekulární nástup adstringence je spojován s aktivací specifických mechanoreceptorů a receptorů spřažených s G-proteinem, není známo, jak k tomuto trigeminálnímu pocitu přispívají teplotně citlivé iontové kanály přítomné v ústní dutině. Jak v ústní tkáni, tak v trigeminálních neuronech jsou exprimovány teplotně citlivé transientní receptorové potenciálové (termoTRP) kanály, které v periferním senzorickém systému člověka zodpovídají za vznik nervové signalizace nezbytné k posouzení charakteru vnějších podnětů různých modalit, včetně chuťových. Jedná se o základní fyziologický, evolučně vysoce konzervovaný mechanismus, kterým je informace o podnětech z prostředí, včetně nepříjemných chuťových látek, přenášena do centrálního nervového systému, kde je následně vyhodnocena jako příznivá, či nepříznivá pro organismus. Záměrem tohoto projektu je charakterizovat úlohu teplotně citlivých iontových kanálů TRP při převodu a modulaci adstringentních chuťových podnětů. Cílem je porozumět fyziologickým mechanizmům, které jsou základem této senzorické modality na buněčné a molekulární úrovni, a najít možné způsoby její modulace. Kromě přínosu pro základní výzkum přispěje předložený projekt v rámci kvalifikovaného mezinárodního konsorcia k translačnímu vývoji relevantního buněčného modelu, který bude určen pro objektivní testování potravinových složek, zejména rostlinných proteinových produktů s potenciálně nepříznivým chuťovým účinkem. Důkladná znalost mechanizmů, kterým působí adstringentní látky na molekulární úrovni, je nezbytná pro budoucí vývoj inovativních technologických přístupů k zajištění zdravých a chutných potravin rostlinného původu.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
OECD FORD - main branch
10620 - Other biological topics
OECD FORD - secondary branch
—
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
—
Solution timeline
Realization period - beginning
Sep 1, 2024
Realization period - end
Oct 23, 2027
Project status
B - Running multi-year project
Latest support payment
Feb 24, 2025
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-MSM-LU-R
Data delivery date
Mar 7, 2025
Finance
Total approved costs
8,543 thou. CZK
Public financial support
8,543 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK