All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The role of polyphenol structure in the flavour of plant-based food

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

  • Call for proposals

    SMSM2024LU004

  • Main participants

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    -

Alternative language

  • Project name in Czech

    Úloha struktury polyfenolů v chuti rostlinných potravin

  • Annotation in Czech

    Konkrétní cíle budou následující: 1. Připravit knihovnu vhodných glykolitických enzymů a jejich plazmidů. 2. Připravit rozsáhlý soubor flavonoidů a jejich glykosidů pro následné testování (např. prunin, myricitrin, diosmetin nebo lonicerin). 3. Otestovat vliv struktury na schopnost připravených látek interagovat se slinnými proteiny a vázat se na buňky ústní sliznice. 4. Otestovat interakce látek s receptory TAS2R pro hořkou chuť a TAS1R pro sladkou chuť, na modulaci teplotně citlivých iontových kanálů TRP a případně senzorické vlastnosti vybraných látek. 5. Rozpracovat možnost použití konkrétních enzymů pro úpravu vybraných potravin s cílem modulace chuťové percepce.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    10608 - Biochemistry and molecular biology

  • OECD FORD - secondary branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - another secondary branch

    10401 - Organic chemistry

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CC - Organic chemistry<br>CE - Biochemistry<br>EB - Genetics and molecular biology<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Sep 1, 2024

  • Realization period - end

    Oct 22, 2027

  • Project status

    B - Running multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 24, 2025

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP25-MSM-LU-R

  • Data delivery date

    Mar 7, 2025

Finance

  • Total approved costs

    6,965 thou. CZK

  • Public financial support

    6,965 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK