The role of polyphenol structure in the flavour of plant-based food
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
SMSM2024LU004
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
-
Alternative language
Project name in Czech
Úloha struktury polyfenolů v chuti rostlinných potravin
Annotation in Czech
Konkrétní cíle budou následující: 1. Připravit knihovnu vhodných glykolitických enzymů a jejich plazmidů. 2. Připravit rozsáhlý soubor flavonoidů a jejich glykosidů pro následné testování (např. prunin, myricitrin, diosmetin nebo lonicerin). 3. Otestovat vliv struktury na schopnost připravených látek interagovat se slinnými proteiny a vázat se na buňky ústní sliznice. 4. Otestovat interakce látek s receptory TAS2R pro hořkou chuť a TAS1R pro sladkou chuť, na modulaci teplotně citlivých iontových kanálů TRP a případně senzorické vlastnosti vybraných látek. 5. Rozpracovat možnost použití konkrétních enzymů pro úpravu vybraných potravin s cílem modulace chuťové percepce.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
OECD FORD - main branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
OECD FORD - secondary branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - another secondary branch
10401 - Organic chemistry
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
CC - Organic chemistry<br>CE - Biochemistry<br>EB - Genetics and molecular biology<br>GM - Food industry
Solution timeline
Realization period - beginning
Sep 1, 2024
Realization period - end
Oct 22, 2027
Project status
B - Running multi-year project
Latest support payment
Feb 24, 2025
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-MSM-LU-R
Data delivery date
Mar 7, 2025
Finance
Total approved costs
6,965 thou. CZK
Public financial support
6,965 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK