All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Protein concentrates with favourable sensory properties obtained from oilseeds by ´green´ technology´

Project goals

1. Laboratory and commercial technological production and characterization of raw materials (press cakes, extrudate) for the preparation of protein concentrates from selected oilseeds 2. Optimization of the preparation of protein concentrates with regards to the profile of secondary metabolites and functional properties of proteins 3. Assessment of the transfer of compounds responsible for off-flavour to model protein concentrate-based products, critical comparison of their sensory properties with similar conventional products

Keywords

oilseedsexpeller cakeextraction mealprotein concentratesgreen and sustainable technologynutritional valuesensory qualityoff-flavourspolyphenols and tanninstransfer of off-flavours into food productchemical and microbiological safety

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

  • Call for proposals

    SMSM2024LU004

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    -

Alternative language

  • Project name in Czech

    Proteinové koncentráty s příznivými senzorickými vlastnostmi získané z olejnin “zelenou technologií”

  • Annotation in Czech

    1. Laboratorní a komerční technologická výroba a charakterizace vstupních surovin (výlisků, extrudátu) pro přípravu proteinových koncentrátů z vybraných olejnin 2. Optimalizace přípravy proteinových koncentrátů ve vztahu k profilu sekundárních metabolitů a funkčním vlastnostem proteinů 3. Posouzení transferu nositelů off-flavour do modelových výrobků na bázi proteinových koncentrátů, kritické srovnání senzorických vlastností s obdobnými konvenčními produkty

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • OECD FORD - main branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - secondary branch

  • OECD FORD - another secondary branch

  • EI - Biotechnology and bionics

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Sep 1, 2024

  • Realization period - end

    Aug 31, 2027

  • Project status

    B - Running multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 24, 2025

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-MSM-LU-R

  • Data delivery date

    Mar 7, 2025

Finance

  • Total approved costs

    7,112 thou. CZK

  • Public financial support

    7,112 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK

Basic information

Recognised costs

7 112 CZK thou.

Public support

7 112 CZK thou.

100%


Provider

Ministry of Education, Youth and Sports

OECD FORD

Agricultural biotechnology and food biotechnology

Solution period

01. 09. 2024 - 31. 08. 2027