Protein concentrates with favourable sensory properties obtained from oilseeds by ´green´ technology´
Project goals
1. Laboratory and commercial technological production and characterization of raw materials (press cakes, extrudate) for the preparation of protein concentrates from selected oilseeds 2. Optimization of the preparation of protein concentrates with regards to the profile of secondary metabolites and functional properties of proteins 3. Assessment of the transfer of compounds responsible for off-flavour to model protein concentrate-based products, critical comparison of their sensory properties with similar conventional products
Keywords
oilseedsexpeller cakeextraction mealprotein concentratesgreen and sustainable technologynutritional valuesensory qualityoff-flavourspolyphenols and tanninstransfer of off-flavours into food productchemical and microbiological safety
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
SMSM2024LU004
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
-
Alternative language
Project name in Czech
Proteinové koncentráty s příznivými senzorickými vlastnostmi získané z olejnin “zelenou technologií”
Annotation in Czech
1. Laboratorní a komerční technologická výroba a charakterizace vstupních surovin (výlisků, extrudátu) pro přípravu proteinových koncentrátů z vybraných olejnin 2. Optimalizace přípravy proteinových koncentrátů ve vztahu k profilu sekundárních metabolitů a funkčním vlastnostem proteinů 3. Posouzení transferu nositelů off-flavour do modelových výrobků na bázi proteinových koncentrátů, kritické srovnání senzorických vlastností s obdobnými konvenčními produkty
Scientific branches
Solution timeline
Realization period - beginning
Sep 1, 2024
Realization period - end
Aug 31, 2027
Project status
B - Running multi-year project
Latest support payment
Feb 24, 2025
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP25-MSM-LU-R
Data delivery date
Mar 7, 2025
Finance
Total approved costs
7,112 thou. CZK
Public financial support
7,112 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
7 112 CZK thou.
Public support
7 112 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
OECD FORD
Agricultural biotechnology and food biotechnology
Solution period
01. 09. 2024 - 31. 08. 2027