All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of enzymes for accelerated assessment of food safety

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    KONTAKT

  • Call for proposals

    KONTAKT 6 (SMSM2008ME3)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    7682/2010-32

Alternative language

  • Project name in Czech

    Použití enzymů pro rychlejší posuzování kvality potravin

  • Annotation in Czech

    Projekt vytvoří komunikační platformu pro přenos zkušeností mezi partnery a pro studii proveditelnosti využití vybranných enzymů připravovaných českou stranou pro konstrukci biosensorů vyvíjených maďarskou stranou, které jsou cíleny na kontrolu kvality abezpečnosti potravin a zdraví. V tomto směru, znalosti a výzkumné zkušenosti obou týmů se vzájemně doplňují. Enyzmy, které byly vybrány pro další studium zahrnují aminoxidasu (EC 1.4.3.6) z bobovitých rostlin, která může být použita pro konstrukci biosensoru pro monitorování čerstvosti potravin, rekombinantní adenindeaminasu (EC 3.5.4.2), kterou lze využít pro sledování adeninu a sulfitoxidasu pro detekci siřičitanů.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CE - Biochemistry

  • CEP - another secondary branch

    JB - Sensors, detecting elements, measurement and regulation

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>20201 - Electrical and electronic engineering<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    A fully functional biosensor for biogenic amine assay in foodstuff was developed and methods for assay of adenine and sulfites using biosensors were further elaborated.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2009

  • Realization period - end

    Dec 31, 2010

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 15, 2010

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP11-MSM-ME-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2011

Finance

  • Total approved costs

    134 thou. CZK

  • Public financial support

    134 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK