Characterization of vegetable genetic resources and selection of best performing genotypes according to their health promoting compounds content
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
KONTAKT
Call for proposals
—
Main participants
—
Contest type
M2 - International cooperation
Contract ID
č.j.18034/2010-32
Alternative language
Project name in Czech
Charakterizace genetických zdrojů zeleniny a výběr z nejlepších genotypů v závislosti na obsahu jejich zdraví prospěšných látek
Annotation in Czech
Charakterizace genetických zdrojů česneku pomocí AFLP a SNP markerů, charakterizace rozmanitosti, posouzení rozdílu mezi českou a argentinskou sbírkou. Charakteristika transkriptomu (metoda optimalizace a zpracování dat), charakterizace antimikrobiálních-činnosti u různých klonů s vysokým obsahem ASCO. Výměna zkušeností u metod molekulární analýzy Charakterizace sekundárních metabolitů enzymů kódujících sekvencí sekvenováním, odhad polymorfismu u nejvhodnějších genotypů, experimenty s vybranými argentinskými odrůdami v polních pokusech v České republice. Charakterizace antimikrobiální a anti-platelet aktivity vybraných odrůd / metody podle dostupných zdrojů v zúčastněných laboratořích. Výměna informací o pěstebních podmínkách a obchodu v obou zemích
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GE - Plant cultivation
CEP - secondary branch
EB - Genetics and molecular biology
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
New information on SSR markers and the variability of allinase gene were developed. Garlic and onion genetic resources were exchanged. They was characterized at both sites. Information are used by Czech farmers. Two scientific publications were prepared.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2010
Realization period - end
Dec 31, 2011
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jun 3, 2011
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP12-MSM-ME-U/01:1
Data delivery date
Jul 12, 2012
Finance
Total approved costs
120 thou. CZK
Public financial support
120 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK