The role of microbiome in the development of atopic dermatitis and food allergy in infants and toddlers
Public support
Provider
Ministry of Health
Programme
—
Call for proposals
SMZ0202000001
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
NU20-05-00038
Alternative language
Project name in Czech
Role mikrobiomu při vzniku atopické dermatitidy a potravinové alergie u kojenců a batolat
Annotation in Czech
Atopická dermatitida (AD) je nejčastější chronické zánětlivé onemocnění kůže, postihující až 20% dětí v průmyslových zemích během prvního roku jejich života. Na jejím vzniku se podílí genetická predispozice a faktory životního prostředí, avšak její patogeneze není doposud plně objasněna. Předpokládáme, že nejen kožní ale také střevní mikrobiální dysbióza hraje významnou roli v imunopatogenezi AD u pacientů s/nebo bez potravinové alergie (PA). Naším hlavním cílem je nalézt nové biomarkery spojené se změnami v imunitní odpovědi a změnou mikrobioty na kůži a ve střevě, které by pomohly předpovědět průběh onemocnění u pacientů s AD a PA. Imunitní odpověď na mikrobiální a potravinové antigeny stanovená v séru, stolici a buňkách periferní krve izolovaných z jednotlivých pacientů v různých fázích onemocnění bude dána do souvislosti se změnami kožní a střevní mikrobioty analyzované pomocí pokročilých sekvenačních metod. Pochopení vztahu mezi mikrobiotou a hostitelem umožní lépe charakterizovat rizikové faktory pro vznik AD a PA a vyvinout nové přístupy v prevenci a léčbě těchto onemocnění.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
30102 - Immunology
OECD FORD - secondary branch
10606 - Microbiology
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
EC - Immunology<br>EE - Microbiology, virology
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Despite challenges from the COVID-19 pandemic, the project successfully achieved the intended goals. Recruitment and examination of patients and controls were completed, including detailed analyses of skin and gut microbiota, immune responses, and the development of experimental models (including humanized mice). Authors published three papers in impacted journals, with more manuscripts in preparation. The project significantly advanced understanding of the role of microbiota in allergy development, identified potential biomarkers, and created experimental models with possible clinical applications. Results align with the project’s scientific objectives and provide new insights for the diagnosis and treatment of atopic dermatitis and food allergies.
Solution timeline
Realization period - beginning
May 1, 2020
Realization period - end
Dec 31, 2024
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-MZ0-NU-U
Data delivery date
Jul 1, 2025
Finance
Total approved costs
12,364 thou. CZK
Public financial support
12,364 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK