The role of microbiome in the development of atopic dermatitis and food allergy in infants and toddlers
Project goals
Atopic dermatitis (AD) is the most common chronic inflammatory skin disorder affecting up to 20% of children in industrialized countries during their first year of life. The pathogenesis of AD remains unclear, nevertheless, it has been shown that both environmental and genetic factors are crucial. We hypothesize that microbial dysbiosis not only on the skin but also in the gut of AD patients with or without food allergy (FA) plays a role in the diseases onset and severity. Our main goal is to find new biomarkers associated with changes in the immune response together with microbiota changes within gut-skin axis that could predict onset and course of the disease in AD and FA patients. Using serum, feces and cells isolated from peripheral blood of AD patients with/without FA, we will determine the immune response against microbial or food antigens at different time-points. Elucidation of the host-microbiota interactions can determine the risk factors for FA development and its progression into AD. In summary, our project may provide new approaches in the management of these diseases.
Keywords
střevní mikrobiomrizikové faktoryrisk factorsIntestinal microbiomeatopická dermatitidafood allergypotravní alergiekožní mikrobiomskin microbiomeatopic dermatitits
Public support
Provider
Ministry of Health
Programme
—
Call for proposals
SMZ0202000001
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
NU20-05-00038
Alternative language
Project name in Czech
Role mikrobiomu při vzniku atopické dermatitidy a potravinové alergie u kojenců a batolat
Annotation in Czech
Atopická dermatitida (AD) je nejčastější chronické zánětlivé onemocnění kůže, postihující až 20% dětí v průmyslových zemích během prvního roku jejich života. Na jejím vzniku se podílí genetická predispozice a faktory životního prostředí, avšak její patogeneze není doposud plně objasněna. Předpokládáme, že nejen kožní ale také střevní mikrobiální dysbióza hraje významnou roli v imunopatogenezi AD u pacientů s/nebo bez potravinové alergie (PA). Naším hlavním cílem je nalézt nové biomarkery spojené se změnami v imunitní odpovědi a změnou mikrobioty na kůži a ve střevě, které by pomohly předpovědět průběh onemocnění u pacientů s AD a PA. Imunitní odpověď na mikrobiální a potravinové antigeny stanovená v séru, stolici a buňkách periferní krve izolovaných z jednotlivých pacientů v různých fázích onemocnění bude dána do souvislosti se změnami kožní a střevní mikrobioty analyzované pomocí pokročilých sekvenačních metod. Pochopení vztahu mezi mikrobiotou a hostitelem umožní lépe charakterizovat rizikové faktory pro vznik AD a PA a vyvinout nové přístupy v prevenci a léčbě těchto onemocnění.
Scientific branches
Solution timeline
Realization period - beginning
May 1, 2020
Realization period - end
Dec 31, 2024
Project status
K - Ending multi-year project
Latest support payment
Apr 28, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP24-MZ0-NU-R
Data delivery date
Feb 21, 2024
Finance
Total approved costs
12,144 thou. CZK
Public financial support
12,144 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
12 144 CZK thou.
Public support
12 144 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Health
OECD FORD
Immunology
Solution period
01. 05. 2020 - 31. 12. 2024