Research on factors for optimizing the quality of cereal production in the Czech Republic
Project goals
The proposed project will be aimed at research on defined problems associated with grain quality of cereals in order to complete the system of securing a sufficient amount of high-quality raw material for food purposes in the CR. It will be based on bothexact field experiments and laboratory tests and analyses. The research will focus on varietal aspects and impacts of late nitrogen fertilization of wheat used in practice on grain quality, effects of fungicide active ingredients on grain quality, andstudy of dormancy in spring malting barley. Effects of forecrops and variety assortment on desired quality of the harvest will be studied. The research will be completed with analyses of representative sets of wheat, barley and rye samples in order to determine and evaluate each year actual quality of cereals in the CR. Results of evaluation will be provided to state administration and then for use in business practice. The project will be finished by the development of a model of optimized cereal cr
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme I
Call for proposals
Program I (SMZE2001_1_1)
Main participants
Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Výzkum faktorů optimalizace kvality produkce obilovin v ČR
Annotation in Czech
Projekt bude řešit výzkum vybraných problémů jakosti zrna obilnin k doplnění a kompletaci systému zajišťování dostatku kvalitní suroviny pro potravinářské potřeby ČR. Bude vycházet jak z prováděných přesných polních pokusů, tak i účelových laboratorníchzkoušek a analýz. Vlastní výzkum bude zaměřen na odrůdové aspekty a jakostní dopady pozdního hnojení pšenice dusíkem uplatňovaného v praxi, na výzkum vybraných fungicidně účinných látek na jakost zrna pšenice a ječmene a na studium problematiky dormanceujarního sladovnického ječmene. Budou studovány otázky vlivu předplodiny a odrůdové skladby na zajišťování očekávané jakosti sklizně. Vlastní výzkum bude podpořen analýzami reprezentativních souborů vzorků pšenice, ječmene a žita ke každoročnímu zjištěnía vyhodnocení reálné jakosti obilovin v ČR. Výsledky vyhodnocení budou postupovány státní správě a následně i podnikatelské praxi k využití. Řešení bude zakončeno zhotovením modelu optimalizace pěstování obilnin v podmínkách ČR z hlediska efektivního
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GC - Plant growing, crop rotation
CEP - secondary branch
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
21101 - Food and beverages
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Průběh řešení a výsledky odpovídají smlouvě.Cíl byl naplněn, požadované výstupy byly zpracovány. Byl vytvořen model optimalizace pěstování obilovin v ČR.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2001
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-MZE-QC-U/04:1
Data delivery date
Jun 29, 2006
Finance
Total approved costs
4,550 thou. CZK
Public financial support
4,000 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
550 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
4 550 CZK thou.
Public support
4 000 CZK thou.
87%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GC - Plant growing, crop rotation
Solution period
01. 01. 2001 - 01. 01. 2005