All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Research and evaluation of quality of food cereals )wheat, barley rye, oats).

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Výzkum a hodnocení kvality potravinářských obilovin (pšenice, ječmen, žito, oves).

  • Annotation in Czech

    Předkládaný projekt se komplexně zabývá řešením výzkumu technologické jakosti potravinářského obilí (pšenice, ječmene, žita a ovsa) zejména v oblasti nových metod hodnocení parametrů jakosti, které budou odpovídat světově používaným postupům, což jsou standardní metodiky ICC, AACC a EBC. Na základě takto aplikovaných metod, které zahrnují u pšenice zejména NIR metody analýz základních parametrů jakosti zrna, reologická stanovení na farinografu, alveografu a mixografu, pekařský pokus, zjištění viskoelasických vlastností lepkové bílkoviny pomocí systému glutomatic a sedimentačních testů popřípadě pomocí elektroforézy a HPLC, mikrosladování a rozbory sladu, bude prováděno hodnocení parametrů jakosti potravinářského obilí, ze světových genových kolekcí s výběrem nových genotypů s vysokou jakostí a jejich předání šlechtitelské praxi, a každoroční sledování jakosti produkce pšenice a ječmene na území ČR. Tyto metody budou také využity při sledování posklizňových postupů ošetřování zrna potravinářského obil

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Významná práce pro doplnění databáze vlastností pšenice, žita a ječmene pro obohacení genofondu.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    8,031 thou. CZK

  • Public financial support

    6,375 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK