All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QD0281

Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Scheme II

  • Call for proposals

    SMZE2000II

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití enzymatických transformací laktosy v mlékárenské technologii

  • Annotation in Czech

    Podstatou předloženého projektu je rozšířit aplikační možnosti enzymových transformací laktosy v mlékárenské technologii především v oblasti nízkých teplot průběhu reakce a pro syntézu oligosacharidů. Pro tyto účely bude vyhledán psychrotrofní mikrobiální producent beta-galaktosidasy s vysokou hydrolytickou a zejména transglykosylační aktivitou při nízkých teplotách. Průběh reakce při nízkých teplotách je výhodný zejména z mikrobiologického hlediska. Enzym bude izolován, charakterizován a následně ověřena jeho funkce na reálných substrátech (mléko, syrovátka, permeát po ultrafiltraci syrovátky) ve srovnání s komerčním preparátem beta-galaktosidasy. Hydrolytické vlasnosti beta-galaktosidasy budou využity v trvanlivém ochuceném mléce, což umožní snížit přídavek cukru bez změny sladké chuti, a v sušeném odstředěném mléce. Oba výrobky budou určeny zejména pro část populace s laktasovou deficiencí. Tranglykosylační reakce bude uplatněna v technologii fermentovaného mléčného výrobku s bifidobakteriemi, kde

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CE - Biochemistry

  • CEP - another secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microb

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2000

  • Realization period - end

    Jan 1, 2004

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2005

Finance

  • Total approved costs

    630 thou. CZK

  • Public financial support

    630 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK