Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme II
Call for proposals
SMZE2000II
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití enzymatických transformací laktosy v mlékárenské technologii
Annotation in Czech
Podstatou předloženého projektu je rozšířit aplikační možnosti enzymových transformací laktosy v mlékárenské technologii především v oblasti nízkých teplot průběhu reakce a pro syntézu oligosacharidů. Pro tyto účely bude vyhledán psychrotrofní mikrobiální producent beta-galaktosidasy s vysokou hydrolytickou a zejména transglykosylační aktivitou při nízkých teplotách. Průběh reakce při nízkých teplotách je výhodný zejména z mikrobiologického hlediska. Enzym bude izolován, charakterizován a následně ověřena jeho funkce na reálných substrátech (mléko, syrovátka, permeát po ultrafiltraci syrovátky) ve srovnání s komerčním preparátem beta-galaktosidasy. Hydrolytické vlasnosti beta-galaktosidasy budou využity v trvanlivém ochuceném mléce, což umožní snížit přídavek cukru bez změny sladké chuti, a v sušeném odstředěném mléce. Oba výrobky budou určeny zejména pro část populace s laktasovou deficiencí. Tranglykosylační reakce bude uplatněna v technologii fermentovaného mléčného výrobku s bifidobakteriemi, kde
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CE - Biochemistry
CEP - another secondary branch
EE - Microbiology, virology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microb
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2000
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1
Data delivery date
Jun 30, 2005
Finance
Total approved costs
630 thou. CZK
Public financial support
630 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK