Alteration of animal and vegetal drossy products and their utilization in feeding mixtures for broilers and layers
Project goals
The role of the project will be to optimize feeding mixtures for poultry (broilers, layers), with substitution of danger (risky) components (bone meal - BSE) as its aim. Simultaneously, there will be reduction of expensive foreign componets (soja extractgroats) at using cheaper internal componets, which arise as drossy products. Drossy product we consider as a adjusted products after isolation of chicken skeleton (at abattoir) or colsa cake after pressing. We will effort to minimize or totaly eliminateanimalistic protein from poultry mixtures at their high production efficiency with the requirement on good quality (meat, eggs) and heath of poultry, with a help of hematological and biochemical examinations.
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme II
Call for proposals
Program II (SMZE2001_2_1)
Main participants
Veterinární univerzita Brno
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Úprava živočišných a rostlinných odpadních produktů a jejich využití v krmných směsích pro brojlery a nosnice
Annotation in Czech
Posláním projektu bude optimalizace krmných směsí pro drůbež (brojlerová kuřata, nosnice) s cílem nahradit v těchto krmných směsích rizikové komponenty (masokostní moučky - BSE) za současného snížení drahých komponent zahraniční provenience (sojový extrahovaný šrot) cenově levnějšími komponentami tuzemské provenience, které vznikají jako odpadní produkty - vhodně upravené produkty po separaci drůbežích koster na drůbežích jatkách nebo po lisování řepky - řepkové pokrutiny. Snahou bude minimalizovat nebozcela vyloučit animální protein z drůbežích směsí při jejich vysoké produkční účinnosti s požadavkem zachovat dobrou kvalitu produktů (masa, vajec) a zdravotní stav drůbeže pomocí hematologických a biochemických vyšetření.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The role of the project will be to optimize feeding mixtures for poultry (broilers, layers), with substitution of danger (risky) components (bone meal - BSE) as its aim. Simultaneously, there will be reduction of expensive foreign componets (soja extract
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2001
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1
Data delivery date
Jun 30, 2005
Finance
Total approved costs
860 thou. CZK
Public financial support
860 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
860 CZK thou.
Public support
860 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GH - Nutrition of farm animals
Solution period
01. 01. 2001 - 01. 01. 2004