All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QD1376

Alteration of animal and vegetal drossy products and their utilization in feeding mixtures for broilers and layers

Project goals

The role of the project will be to optimize feeding mixtures for poultry (broilers, layers), with substitution of danger (risky) components (bone meal - BSE) as its aim. Simultaneously, there will be reduction of expensive foreign componets (soja extractgroats) at using cheaper internal componets, which arise as drossy products. Drossy product we consider as a adjusted products after isolation of chicken skeleton (at abattoir) or colsa cake after pressing. We will effort to minimize or totaly eliminateanimalistic protein from poultry mixtures at their high production efficiency with the requirement on good quality (meat, eggs) and heath of poultry, with a help of hematological and biochemical examinations.

Keywords

broilers

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Scheme II

  • Call for proposals

    Program II (SMZE2001_2_1)

  • Main participants

    Veterinární univerzita Brno

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Úprava živočišných a rostlinných odpadních produktů a jejich využití v krmných směsích pro brojlery a nosnice

  • Annotation in Czech

    Posláním projektu bude optimalizace krmných směsí pro drůbež (brojlerová kuřata, nosnice) s cílem nahradit v těchto krmných směsích rizikové komponenty (masokostní moučky - BSE) za současného snížení drahých komponent zahraniční provenience (sojový extrahovaný šrot) cenově levnějšími komponentami tuzemské provenience, které vznikají jako odpadní produkty - vhodně upravené produkty po separaci drůbežích koster na drůbežích jatkách nebo po lisování řepky - řepkové pokrutiny. Snahou bude minimalizovat nebozcela vyloučit animální protein z drůbežích směsí při jejich vysoké produkční účinnosti s požadavkem zachovat dobrou kvalitu produktů (masa, vajec) a zdravotní stav drůbeže pomocí hematologických a biochemických vyšetření.

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GH - Nutrition of farm animals

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • 40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
    40202 - Pets

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The role of the project will be to optimize feeding mixtures for poultry (broilers, layers), with substitution of danger (risky) components (bone meal - BSE) as its aim. Simultaneously, there will be reduction of expensive foreign componets (soja extract

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2001

  • Realization period - end

    Jan 1, 2004

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2005

Finance

  • Total approved costs

    860 thou. CZK

  • Public financial support

    860 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK