Utilization of probiotics in dairy products to improve their quality, nutrition value and health safety
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme III
Call for proposals
Program III (SMZE2001_3_1)
Main participants
MILCOM a.s.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití probiotik v mléčných výrobcích pro zvýšení jejich kvality, nutriční hodnoty a zdravotní bezpečnosti
Annotation in Czech
Cílem projektu je nalézt kmeny probiotických kultur z rodů Bifidobacterium a Lactobacillus využitelné pro rozšíření sortimentu funkčních potravin a navrhnout technologie výroby mléčných výrobků obsahujících klinicky efektivní počty probiotik na konci záruční doby. V první fázi bude testována odolnost jednotlivých kmenů vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Kmeny splňující kritéria odolnosti budou blíže charakterizovány z hlediska fermentace sacharidů a oligosacharidů, produkce antimikrobiálníchlátek a kolonizačních schopností. Stanovení profilu celulárních mastných kyselin a ribotypizace budou použity pro charakterizaci jednotlivých kmenů a potvrzení identity v případě izolace kmenů z komplexních ekosystémů(zrající sýry). Zároveň budou hledánavhodná média pro stanovení obsahu probiotických kmenů v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek. V druhé fázi budou vybrané kmeny testovány v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek s cílem dosáhnout klinicky efektivních počtů probiotik a
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu přispějí k rozšíření sortimentu potravin se zdravotním benefitem.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2001
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-MZE-QE-U/04:1
Data delivery date
Jun 29, 2006
Finance
Total approved costs
3,865 thou. CZK
Public financial support
3,080 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
785 thou. CZK