All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QE1382

Utilization of probiotics in dairy products to improve their quality, nutrition value and health safety

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Scheme III

  • Call for proposals

    Program III (SMZE2001_3_1)

  • Main participants

    MILCOM a.s.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití probiotik v mléčných výrobcích pro zvýšení jejich kvality, nutriční hodnoty a zdravotní bezpečnosti

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je nalézt kmeny probiotických kultur z rodů Bifidobacterium a Lactobacillus využitelné pro rozšíření sortimentu funkčních potravin a navrhnout technologie výroby mléčných výrobků obsahujících klinicky efektivní počty probiotik na konci záruční doby. V první fázi bude testována odolnost jednotlivých kmenů vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Kmeny splňující kritéria odolnosti budou blíže charakterizovány z hlediska fermentace sacharidů a oligosacharidů, produkce antimikrobiálníchlátek a kolonizačních schopností. Stanovení profilu celulárních mastných kyselin a ribotypizace budou použity pro charakterizaci jednotlivých kmenů a potvrzení identity v případě izolace kmenů z komplexních ekosystémů(zrající sýry). Zároveň budou hledánavhodná média pro stanovení obsahu probiotických kmenů v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek. V druhé fázi budou vybrané kmeny testovány v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek s cílem dosáhnout klinicky efektivních počtů probiotik a

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

    EB - Genetics and molecular biology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu přispějí k rozšíření sortimentu potravin se zdravotním benefitem.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2001

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-MZE-QE-U/04:1

  • Data delivery date

    Jun 29, 2006

Finance

  • Total approved costs

    3,865 thou. CZK

  • Public financial support

    3,080 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    785 thou. CZK