All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The complex microbiota of cheeses – new methods of evaluating its composition and safety for subsequent use in cheese technology

Project goals

The goal of the project is to isolate, select and subsequently test strains from the group of non-starter lactic acid bacteria with suitable technological, protective and some probiotic properties, which will be used for the production of cheeses with high added value. The project also aims to increase production standards and safety by monitoring the occurrence of undesirable microbiota. The testing and implementation of molecular-genetic methods for monitoring the occurrence of undesirable microbiota and the occurrence of transferable antibiotic resistance genes in both contaminating and beneficial microorganisms are other goals of the project.

Keywords

non-starter lactic acid bacteriacheese microbiomenext generation sequencingcheese ripeningantibiotic resistance

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

    SMZE2024MZE01

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    QL24010251 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je izolovat, vytipovat a následně reálně otestovat kmeny ze skupiny nezákysových bakterií mléčného kvašení s vhodnými technologickými, protektivními a některými probiotickými vlastnostmi, které budou využívány pro výrobu sýrů s vysokou přidanou hodnotou. Projekt usiluje také o zvýšení standardnosti výroby a bezpečnosti monitorováním výskytu nežádoucí mikrobioty. Dalším cílem projektu je testování a zavedení molekulárně-genetických metod pro monitorování výskytu nežádoucí mikrobioty a výskytu přenositelných genů antibiotické rezistence u kontaminujících i prospěšných mikroorganismů.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - secondary branch

  • OECD FORD - another secondary branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

  • EI - Biotechnology and bionics
    GG - Zootechnics
    GH - Nutrition of farm animals

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Mar 1, 2024

  • Realization period - end

    Dec 31, 2028

  • Project status

    B - Running multi-year project

  • Latest support payment

    Mar 20, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-MZE-QL-R

  • Data delivery date

    Feb 17, 2025

Finance

  • Total approved costs

    17,857 thou. CZK

  • Public financial support

    15,162 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    2,694 thou. CZK