The complex microbiota of cheeses – new methods of evaluating its composition and safety for subsequent use in cheese technology
Project goals
The goal of the project is to isolate, select and subsequently test strains from the group of non-starter lactic acid bacteria with suitable technological, protective and some probiotic properties, which will be used for the production of cheeses with high added value. The project also aims to increase production standards and safety by monitoring the occurrence of undesirable microbiota. The testing and implementation of molecular-genetic methods for monitoring the occurrence of undesirable microbiota and the occurrence of transferable antibiotic resistance genes in both contaminating and beneficial microorganisms are other goals of the project.
Keywords
non-starter lactic acid bacteriacheese microbiomenext generation sequencingcheese ripeningantibiotic resistance
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
SMZE2024MZE01
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
QL24010251 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů
Annotation in Czech
Cílem projektu je izolovat, vytipovat a následně reálně otestovat kmeny ze skupiny nezákysových bakterií mléčného kvašení s vhodnými technologickými, protektivními a některými probiotickými vlastnostmi, které budou využívány pro výrobu sýrů s vysokou přidanou hodnotou. Projekt usiluje také o zvýšení standardnosti výroby a bezpečnosti monitorováním výskytu nežádoucí mikrobioty. Dalším cílem projektu je testování a zavedení molekulárně-genetických metod pro monitorování výskytu nežádoucí mikrobioty a výskytu přenositelných genů antibiotické rezistence u kontaminujících i prospěšných mikroorganismů.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
OECD FORD - secondary branch
—
OECD FORD - another secondary branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
EI - Biotechnology and bionics
GG - Zootechnics
GH - Nutrition of farm animals
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2024
Realization period - end
Dec 31, 2028
Project status
B - Running multi-year project
Latest support payment
Mar 20, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP25-MZE-QL-R
Data delivery date
Feb 17, 2025
Finance
Total approved costs
17,857 thou. CZK
Public financial support
15,162 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
2,694 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
17 857 CZK thou.
Public support
15 162 CZK thou.
84%
Provider
Ministry of Agriculture
OECD FORD
Agricultural biotechnology and food biotechnology
Solution period
01. 03. 2024 - 31. 12. 2028