Development of the method for the determination of the origin of final milk products contamination by the foodborne-pathogens
Project goals
The project is aimed on the study of the possibility of the foodborne pathogens penetration from the raw cow milk into the final products. Furthermore is aimed on the development of the method for the determination of the contamination origin with according to the genom identity of some chosen foodborne pathogens by using PCR and other molecular-biological methods. The principle of this project is a comparison of the genetic identity of the isolated strains from the raw milk, pasteurized milk and milk products within the following microorganisms: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157 and sulfate reduction Clostridium.
Keywords
mlékopotravní patogenyPCRmolekulární metodyvariabilita genomůpůvod kontaminace
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program MA
Call for proposals
Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
27668/03-3020
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj metody pro určení původu kontaminace finálních mléčných výrobků potravními patogeny
Annotation in Czech
Projekt je zaměřen na studium možnosti průniku potravních patogenů technologií od syrového mléka po finální výrobek. Dále je zaměřen na vývoj metody určení původu kontaminace během sledované technologie podle shodnosti genomu vybraných potravních patogenů pomocí metod PCR a dalších molekulárně biologických metod. Podstatou projektu je srovnání genetické shodnosti izolovaných kmenů během zpracování jedné šarže mléka z kritických bodů: syrové mléko, pasterované mléko a finální výrobek u vybrané skupinymikroorganismů: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157 a sulfit redukující klostridia.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
EB - Genetics and molecular biology
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10606 - Microbiology
10607 - Virology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Project was divided into five particular intentions and all of them were in sequence in defined terms realized.
Solution timeline
Realization period - beginning
Feb 1, 2004
Realization period - end
Dec 1, 2007
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 22, 2007
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP08-MZE-QF-U/05:2
Data delivery date
May 20, 2009
Finance
Total approved costs
5,036 thou. CZK
Public financial support
5,036 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
5 036 CZK thou.
Public support
5 036 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 02. 2004 - 01. 12. 2007