Selected members of viruses, bacteria and parasites as risk factors in raw materials and products of vegetable origin
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Main participants
Milan Hanč<br>VAKLIMA spol. s r.o.<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.<br>Zelinářská unie Čech a Moravy, o.s.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
46271/2012-MZE-17012
Alternative language
Project name in Czech
Rizika kontaminace surovin a produktů rostlinného původu vybranými virovými, bakteriálními a parazitárními agens
Annotation in Czech
Cílem projektu je posoudit rizika kontaminace surovin a potravin rostlinného původu nově hrozícími virovými, bakteriálními a parazitárními patogeny, jejichž sledování není legislativně pokryto, avšak kteří mohou způsobit závažná onemocnění, zejména u rizikových skupin obyvatel. Projekt bude zaměřen na sledování bezpečnosti ovoce a zeleniny přímo na farmách a následně bezpečnosti zpracovaných produktů vegetabilního původu dostupných na trhu. Součástí projektu bude stanovení kontaminace vnějšího prostředí, vody určené na zavlažování a oplachování, nástrojů a zařízení používaných pro sběr, uskladnění, transport a zpracování ovoce a zeleniny. Projekt umožní zjistit míru kontaminace ovoce a zeleniny na farmách novými patogeny, čímž přispěje k větší bezpečnosti konzumentů. Farmáři a producenti získají nástroje pro detekci těchto nově hrozících patogenů, což jim umožní pružněji reagovat na změny v legislativě a tím získat konkurenční výhodu.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
EE - Microbiology, virology
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
DN - Environmental impact on health
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The aim of the project was to monitor the safety of fruit and vegetables on farms and in the market network. New molecular methods were developed to detect selected pathogens. It can be stated that all the set objectives were achieved through the results obtained.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jun 8, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Data delivery date
Jun 30, 2017
Finance
Total approved costs
14,120 thou. CZK
Public financial support
12,345 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,775 thou. CZK