Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
46327/2012-MZE-17012
Alternative language
Project name in Czech
Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.
Annotation in Czech
Cílem projektu je vývoj produktů s obsahem mleziva v kombinaci s matricemi z mléka (syrovátka, podmáslí, mléko, další složky mléčného původu) s přídavkem probiotik a prebiotik, s použitím takových postupů, aby byla zajištěna stabilita během technologického zpracování i aplikace, aby poskytoval vhodné podmínky pro růst a přežívání probiotických mikroorganismů a vykazoval vhodné senzorické vlastnosti. Dále pak, vývoj produktů, kde mlezivová složka, samostatně, nebo v kombinaci s dalšími matricemi mléka, bude součástí tablet nebo kapslí. Současně bude kladen důraz i na prebiotické vlastnosti přirozených oligosacharidů mleziva a dalších oligosacharidů z mléka. Rozšíří se poznatky o vlivu mleziva a navržených směsí na růst, jak probiotických, tak patogenních mikroorganismů (E.coli, Staphylococcus aureus aj.). a rovněž o vlivu mleziva na rezistenci probiotických mikroorganismů vůči podmínkám gastrointestinálního traktu za in vitro podmínek.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The aim of the project was to develop products containing colostrum in combination with milk matrices with the addition of probiotics and prebiotics. The objectives of the project were fulfilled The planned results were met.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 14, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Data delivery date
Jun 30, 2017
Finance
Total approved costs
15,272 thou. CZK
Public financial support
11,098 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
4,174 thou. CZK