All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    46327/2012-MZE-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je vývoj produktů s obsahem mleziva v kombinaci s matricemi z mléka (syrovátka, podmáslí, mléko, další složky mléčného původu) s přídavkem probiotik a prebiotik, s použitím takových postupů, aby byla zajištěna stabilita během technologického zpracování i aplikace, aby poskytoval vhodné podmínky pro růst a přežívání probiotických mikroorganismů a vykazoval vhodné senzorické vlastnosti. Dále pak, vývoj produktů, kde mlezivová složka, samostatně, nebo v kombinaci s dalšími matricemi mléka, bude součástí tablet nebo kapslí. Současně bude kladen důraz i na prebiotické vlastnosti přirozených oligosacharidů mleziva a dalších oligosacharidů z mléka. Rozšíří se poznatky o vlivu mleziva a navržených směsí na růst, jak probiotických, tak patogenních mikroorganismů (E.coli, Staphylococcus aureus aj.). a rovněž o vlivu mleziva na rezistenci probiotických mikroorganismů vůči podmínkám gastrointestinálního traktu za in vitro podmínek.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The aim of the project was to develop products containing colostrum in combination with milk matrices with the addition of probiotics and prebiotics. The objectives of the project were fulfilled The planned results were met.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2012

  • Realization period - end

    Dec 31, 2016

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 14, 2016

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2017

Finance

  • Total approved costs

    15,272 thou. CZK

  • Public financial support

    11,098 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    4,174 thou. CZK