All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Research of the wheat different grain discoloration types caused by substances with antioxidant effects, their use for development of varieties with positive health benefit for human and animal nutrition

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)

  • Main participants

    Agrotest fyto, s.r.o.<br>Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů<br>Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta<br>PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    Smlouva číslo 146-2015-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat

  • Annotation in Czech

    Projekt je zaměřen na využití schopnosti pšeničného zrna syntetizovat barevné látky (anthokyany a karotenoidy), která se v běžných odrůdách pšenice nevyskytuje, nebo se vyskytuje jen v nepatrném množství. Schopnost pšeničného zrna vytvářet tyto látky je spojena s adaptačními reakcemi na podmínky prostředí. V průběhu domestikace pšenice se řada těchto vlastností vytratila, přitom byla charakteristická pro řadu planých druhů pšenice včetně příbuzných druhů a rovněž i pro některé částečně domestikované pšeničné druhy. Běžná pšenice (Triticum aestivum L.) může sice obsahovat velkou škálu různých zajímavých látek ze skupiny polyfenolů, obnovení ztracené schopnosti produkovat anthokyany a karotenoidy by mohlo být znovu využito pro vyšlechtění odrůd schopných tyto látky produkovat a poskytovat tak hodnotnější surovinu využitelnou pro dlouhodobou konzumaci výrobků bohatších na tyto látky a i pro krmné účely. Tím by došlo k pozitivnímu působení na zdravotní stav konzumentů (tedy člověka a zvířat). Navrhovaný projekt se zabývá novou možností, jak u nejrozšířenější obilniny ve světě obohatit produkci zrna o novou vlastnost, která z kvalitativního pohledu bude mít významný přínos v oblasti výživy. Řešení projektu vychází z rozpracovaného šlechtitelského materiálu, který dává předpoklad vyšlechtění odrůd ozimé pšenice s vysokým obsahem barevných látek v zrnu. Pro tuto činnost je potřeba vytvořit vhodné předpoklady, založené na exaktních metodách stanovení obsahu barevnách látek v zrnu, na studiu možnosti využití nově vytvořených genotypů v konkrétním pěstitelském prostředí a na využitelnosti barevného zrna pšenice ve výživě hospodářských zvířat a v přípravě potravinářských výrobků.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    In the course of project investigation, a selection of the wheat with changes in colour was made, a methodology for hybridisation was elaborated, degradation of pigments by storage was monitored, effects on poultry feeding were verified and the significance for health conditions of consumers was predicted. The weight and reliability just as the application of results in practice show a descending trend in this series.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 15, 2015

  • Realization period - end

    Dec 31, 2018

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 12, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP19-MZE-QJ-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 25, 2019

Finance

  • Total approved costs

    14,399 thou. CZK

  • Public financial support

    12,922 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,477 thou. CZK