Research of the wheat different grain discoloration types caused by substances with antioxidant effects, their use for development of varieties with positive health benefit for human and animal nutrition
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Main participants
Agrotest fyto, s.r.o.<br>Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů<br>Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta<br>PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
Smlouva číslo 146-2015-17012
Alternative language
Project name in Czech
Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat
Annotation in Czech
Projekt je zaměřen na využití schopnosti pšeničného zrna syntetizovat barevné látky (anthokyany a karotenoidy), která se v běžných odrůdách pšenice nevyskytuje, nebo se vyskytuje jen v nepatrném množství. Schopnost pšeničného zrna vytvářet tyto látky je spojena s adaptačními reakcemi na podmínky prostředí. V průběhu domestikace pšenice se řada těchto vlastností vytratila, přitom byla charakteristická pro řadu planých druhů pšenice včetně příbuzných druhů a rovněž i pro některé částečně domestikované pšeničné druhy. Běžná pšenice (Triticum aestivum L.) může sice obsahovat velkou škálu různých zajímavých látek ze skupiny polyfenolů, obnovení ztracené schopnosti produkovat anthokyany a karotenoidy by mohlo být znovu využito pro vyšlechtění odrůd schopných tyto látky produkovat a poskytovat tak hodnotnější surovinu využitelnou pro dlouhodobou konzumaci výrobků bohatších na tyto látky a i pro krmné účely. Tím by došlo k pozitivnímu působení na zdravotní stav konzumentů (tedy člověka a zvířat). Navrhovaný projekt se zabývá novou možností, jak u nejrozšířenější obilniny ve světě obohatit produkci zrna o novou vlastnost, která z kvalitativního pohledu bude mít významný přínos v oblasti výživy. Řešení projektu vychází z rozpracovaného šlechtitelského materiálu, který dává předpoklad vyšlechtění odrůd ozimé pšenice s vysokým obsahem barevných látek v zrnu. Pro tuto činnost je potřeba vytvořit vhodné předpoklady, založené na exaktních metodách stanovení obsahu barevnách látek v zrnu, na studiu možnosti využití nově vytvořených genotypů v konkrétním pěstitelském prostředí a na využitelnosti barevného zrna pšenice ve výživě hospodářských zvířat a v přípravě potravinářských výrobků.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GE - Plant cultivation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
In the course of project investigation, a selection of the wheat with changes in colour was made, a methodology for hybridisation was elaborated, degradation of pigments by storage was monitored, effects on poultry feeding were verified and the significance for health conditions of consumers was predicted. The weight and reliability just as the application of results in practice show a descending trend in this series.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 15, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2019
Finance
Total approved costs
14,399 thou. CZK
Public financial support
12,922 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,477 thou. CZK